A válság miatt az olcsó élelmiszert vesszük

2009.08.19. 15:24
Meghaladta a 165 milliárd forintot a kereskedelmi láncok saját márkás termékeinek együttes forgalma 2009 első félévében. A kereskedelmi márkás élelmiszerek bolti forgalma az első félévben 14 százalékkal emelkedett, a háztartási vegyiáruk és kozmetikumoké pedig 18 százalékkal múlt év azonos időszakához képest, derül ki a Nielsen piackutató vállalat legfrissebb felméréséből.

Magyarországon a kereskedelmi márkás termékek ismertsége és elfogadottsága tovább növekedett a Nielsen fogyasztói kutatásai szerint. Többek között azért, mert a fogyasztók egy része az utóbbi hónapokban úgy törekszik fogyasztása fenntartására, hogy olcsóbb termékeket vásárol, illetve alacsonyabb árszínvonalat kínáló boltokat választ.

Árucsoport 2008 első  félév 2009 első  félév
Élelmiszerek átlaga 20 22
Állateledel 46 49
Mélyhűtött termékek 30 32
Reggeliző  termékek 31 32
Szárazáruk 25 26
Tejtermék  és húskészítmény 23 25
Alkoholmentes italok 19 21
Sós rágcsálnivalók 19 20
Édességek 15 17
Alkoholos italok 13 12
Forró  italok 9 10

Kisállataink szeretik a saját márkát

Élelmiszer vásárláskor minden ötödik, vegyiárunál minden hatodik forintot kereskedelmi márkás termékekért fizetünk a boltok pénztárainál. Az ilyen termékek vagy valamelyik üzletlánc nevét viselik – mint például CBA, Coop, Spar, Tesco –, vagy egy fantázianevet, amelyet kizárólag egy bizonyos vállalat árusít.

A legtöbb kereskedelmi márkás terméket az élelmiszereken belül állateledelből adták el. Az összes eladott állateledel 49 százaléka származott kereskedelmi márkás termékből. A másik termékcsoport élelmiszereken belül, ahol az összes eladásból a legnagyobb volt a kereskedelmi márkák részaránya, a mélyhűtött árucikkek. A tavalyi első félévben az összes eladott mélyhűtött árucikknek csak a 30 százaléka volt kereskedelmi márkás, ez év első félévében pedig már 32. A reggeliző termékek esetében 1 százalékkal nőt a kereskedelmi márkás termékek piaci részesedése, 31 százalékról 32 százalékra.

Alkoholból és fogkeféből nem veszünk gagyit

Forró italoknál és égetett szeszesitaloknál azonban nagyon erősek a gyártói márkák, mert előbbinél 10 százalék, utóbbinál 12 százalék volt csak a kereskedelmi márkás termékek piaci részesedése. Háztartási vegyiáruknál a legnagyobb a kereskedelmi márkák piaci részaránya: háztartási papírnál 44 százalék, babaápolási termékeknél 34, női higiéniai termékeknél pedig 14 százalék. A hajápolás valamint a szájápolás kategóriájában a mutató csak 5, illetve 7 százalék.

Figyelemre méltó, hogy az erősen támogatott, vezető gyártói márkák többségének piaci részesedése nem csökkent a legutóbbi hónapokban. Leginkább sörből, szénsavas üdítőitalból, gyümölcsléből, szeletes csokoládéból vagy gyümölcsjoghurtból vesznek a fogyasztók gyártói márkákat, ami azt jelzi, hogy a fogyasztók egy része még mindig hajlandó megfizetni a prémium árat a magas minőségért.

A kereskedelmi márkák forgalmának növekedése összefügg a diszkont láncok térnyerésével, mivel ebben a bolttípusban az értékesítés körülbelül 50 százalékát teszik ki forintban a saját márkás cikkek. A diszkontláncok kulcsszerepet játszanak abban, hogy ennyire népszerűek hazánkban a kereskedelmi márkás termékek, mivel magyarországi, átlagosan 40 százalékos árelőnyük sokkal nagyobb, mint általában az EU tagországaiban.

Magukhoz kötnek

Árucsoport 2008 első  félév 2009 első  félév
Vegyiáruk átlaga 14 17
Háztartási papír 41 44
Babaápolás 31 34
Női higiénia 12 14
Testápoló  szer 9 10
Tisztítószer 9 11
Férfi kozmetikum 7 8
Szájápolás 6 7
Hajápolás 5 5

Nemzetközi összehasonlításban azonban viszonylag alacsony Magyarországon a kereskedelmi márkák piaci részesedése. Élelmiszernél 22, háztartási vegyiárunál 17 volt az arányuk az első félévben. Ennél például magasabb az összesített részarányuk öt nagy európai piacon: Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban 25-33 százalék között mozog.

A kereskedelmi vállalatok saját márkáikat fogyasztóik lojalitásának erősítésére, valamint a lánc és az üzlet márkaértékének növelésére használják. “A saját márka lehetővé teszi, hogy megkülönböztessük magunkat a versenytársaktól, miközben a fogyasztó számára megfizethető árakat nyújt. Akár válság van, akár fellendülés, mindez vonzó a kereskedelmi vállalatok számára.” – foglalta össze a kereskedelmi márkák pozitív hozadékait Patrick Dodd, a Nielsen európai regionális igazgatója.