Elhúzódó recesszióra készüljünk

2009.08.26. 13:05 Módosítva: 2009.08.26. 13:18
Az idei 6,7 százalékos gazdasági zsugorodást jövőre 0,9 százalékos GDP-esés fejeli meg, de az év második fében már a gazdaság a növekedés útjára lép - vélik az MNB szakértői. Az infláció idén év végén 6 százalék fölött tetőzik. Az idei és jövő évi hiánycél nincs veszélyben, de a 2011-es büdzsén nagy lyukat üt a törvénybe foglalt szja-csökkentés.

Elhúzódó recessziót valószínűsít az MNB stábja a ma megjelent elemzésében. A negyedévente frissülő, inflációs jelentés nevet viselő tanulmányban a szakértők azt prognosztizálják, hogy a magyar gazdaság visszaesése 2010 közepéig is eltart, a gazdasági növekedési ütem csak jövő ősztől lép át a pozitív tartományba.

A sokáig tartó zsugorodást két tényező valószínűsíti. Egyrészt a nemzetközi előrejelzések szerint az európai recesszió is elhúzódó lehet, 2010 második feléig a fejlett Európában sem várható számottevő GDP-növekedés. Másrészt a hazai bankszektor és a költségvetési politika viselkedése prociklikus, tehát rövid távon mélyíti a válságot.

Ezek azt eredményezik, hogy idén – a kormány, a piac, és az MNB három hónappal ezelőtti prognózisával megegyezően – 6,7 százalékkal eshet vissza a gazdaság idehaza, és jövőre további zsugorodás, 0,9 százalékos GDP-csökkenés jöhet.

2010 harmadik negyedévétől aztán beindul gazdasági növekedés, 2011-től pedig már határozott bővülésre számít a jegybanki stáb, a GDP 3,4 százalékkal nőhet. A szakértői gárda ugyanakkor megjegyzi a tanulmányban, hogy lefelé mutató kockázatok övezik az alappálya-prognózist.

Idén év végén tetőzik az infláció

Az inflációt idén a jövedéki és az általános forgalmi adó emelése megdobja, év végére 6 százalék fölé kúszik a drágulási ütem. Jövő év elejétől aztán beindulhat a dezinfláció, az év második felében – az idei év közi jövedékiadó- és áfaemelések bázisból való kiesése miatt – alacsony inflációs környezetet vár a stáb. Mindezek eredőjeként idén 4,5, jövőre 4,1, 2011-ben aztán mindösszesen 2,1 százalékos lehet a pénzromlás üteme.

A hiány 2010-ig nem gond

Némileg optimistábban látja az MNB a költségvetési folyamatokat a legutóbbi előrejelzéséhez képest. Ugyan csak a 80 milliárd forintos stabilitási tartalék egy részének zárolásával ítélik elérhetőnek az idei, 3,9 százalékos, a GDP arányában mért költségvetésihiány-célt az elemzés készítői, de jövőre már minimálisan a deficitterv alatti hiányt valószínűsítenek, 3,8 százalékos cél helyett 3,7 százalékos deficitet várnak. A legutóbbi prognózisuk még jóval magasabb, 4,5 százalékos hiányt tartalmazott. A mostani javítás fő oka, hogy a jegybank emelte a versenyszféra bértömegére adott becslését, ez pedig magasabb szja- és tb-bevételeket jelent első körben, második körben pedig a magasabb fogyasztáson keresztül az áfabevételeknél is jelentkezik.

2011-ben aztán már komoly bajok lehetnek az államháztartásban, ha addig nem hoz új takarékossági intézkedést a kormány. A 2011-re törvénybe iktatott szja-csökkentés (a felső szja kulcs 5 millió helyett 15 millió forintos adóalap lép be) nagy, a GDP 0,6 százalékának megfelelő, durávn 140-150 milliárdos lyukat üt a büdzsén. De ha még ezt semlegesítené az akkori kabinet valamilyen intézkedéssel, akkor is még elszállna a hiány, mivel a konvergenciaprogramban vállalt 2,8 helyett 4,3 százalékos deficitet prognosztizál az MNB.