Gyengítette a forintot a monetáris tanács tagja

2009.08.27. 16:10 Módosítva: 2009.08.27. 16:10
Csütörtök délután 270 forint fölé ugrott az euró azt követően, hogy Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja kijelentette: további kamatvágásra és gyengébb forintra van szüksége a magyar gazdaságnak.

Csütörtök délután 270 forint fölé ugrott az euró azt követően, hogy Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja a Reuters beszámolója szerint úgy nyilatkozott: a gazdaság egyes szereplői 275-285 forint közötti jegyzést látnának szívesen.

A magyar gazdaságnak sokkal alacsonyabb kamatokra és gyengébb forintárfolyamra van szüksége annak érdekében, hogy gyorsabban tudjon kilábalni a mély recesszióból - nyilatkozta Bánfi a Reutersnak.

A galambok közé sorolt jegybankár úgy véli, az elmúlt két évben sokkal nagyobb kamatvágásokat kellett volna végrehajtani, és a gazdaságnak további szignifikáns monetáris enyhítésre van szüksége.

A júliusban a 100 bázispontos mérséklésre szavazó tanácstag a hírügynökségnek elmondta, a jelenlegi 8 százalékos alapkamatot legalább 2 százalékponttal kellene csökkentenie az MT-nek decemberig, amennyiben a külső és a belső piaci környezet kedvező marad.

Ha fennmarad a július-augusztusi helyzet, akkor az év végére 5-6 százalék körüli kamatszint lehetne ideális - fogalmazott Bánfi. A jegybankár ugyanakkor nem biztos abban, hogy ez így is lesz. Nem biztos ugyanis abban, hogy a feltételek nem változnak meg a következő hónapokban.