A GKI szerint túlvagyunk a mélyponton

2009.08.31. 00:13
A GKI Gazdaságkutató Zrt-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság visszaesése a nyáron elérte mélypontját, az idei év egészét tekintve a csökkenés mértéke 6,5 százalékos lesz.

A kutatók szerint bár Magyarországon a második negyedévi GDP a vártnál is nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal mérséklődött, júniusban az iparban és a kivitelben már csökkent a visszaesés üteme, az építőiparban pedig növekedést regisztráltak. Kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése is, ez azonban feltehetőleg a júliusi áfaemelés miatt előrehozott vásárlásoknak volt a következménye. A tavaszi csúcshoz képest csökkent a munkanélküliségi ráta is, bár ez alapvetően a nyári idénymunkákkal magyarázható, ráadásul a legutolsó adat némi romlásról tanúskodik.

A pesszimizmus oldódását jelzi, hogy a nagy visszaesés után negyedik hónapja enyhén javul a GKI konjunktúraindexe. Az egész világban javul a befektetői hangulat, és ez nálunk is tükröződik. A nyári adatok a világgazdaságban és Magyarországon is a korábbinál valamivel kevésbé rossz gazdasági helyzetre utalnak. Világszerte jellemzően emelkednek a konjunktúra- és tőzsdeindexek, erősödik a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Ez a reálfolyamatok viszonylagos javulását vetíti előre, ugyanakkor ennek mértéke és tartóssága nagyon bizonytalan. A GKI szerint még nem látható, hogy a megindult készletfeltöltésnek köszönhető, illetve sok országban költségvetési forrásokkal támogatott kereslet (például roncsprémiummal serkentett autóértékesítés) nem fullad-e ki, illetve mennyire indít be öngerjesztő növekedési folyamatokat. 2010-ben az EU-ban éves átlagban még visszaesés várható.

A külkereskedelmi egyensúly az első félévben hatalmas, 2,1 milliárd eurós aktívumot mutat. Ez a behozatalnál sokkal kevésbé visszaeső kivitel következménye. Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya várhatóan a kormány által megcélzott, a nemzetközi szervezetekkel egyeztetett 3,8 százalék körül lesz. Júliusban az infláció a júniusi 3,7 százalékról az adóemelések hatására 5,1 százalékra emelkedett, ez azonban egyelőre kisebb a vártnál. A fogyasztói energiaárak őszi csökkentését is figyelembe véve éves átlagban 4,7 százalékos, az év végén 6,5 százalék körüli infláció várható, amit 2010 második felében várhatóan markáns csökkenés követ.

A GKI szerint év végéig további kamatvágások valószínűek, az alapkamat az augusztus végi 8 százalékról december végére 7 százalék körüli szintre csökkenhet. 2009 második felében 270, éves átlagban 280 forint körüli euróárfolyam várható, az árfolyam-ingadozás a második félévben csillapodik. A bruttó átlagkereset első félévben a versenyszektorban mintegy 5 százalékkal emelkedett, a költségvetésiben 7 százalékkal csökkent. Az előbbi mértékében szerepe volt, hogy az alacsonyabb jövedelmű fizikai dolgozók részaránya mérséklődött – mivel az elbocsátások elsősorban őket érintették –, és ez emelte az átlagot. A nemzetgazdaság egészében a kimutatott reálkereset az első félévben 2,2 százalékkal maradt el a tavalyitól.