Mától félig-meddig adózik a családi pótlék

2009.09.01. 13:37 Módosítva: 2009.09.01. 13:38
Hónap eleje van, hát újra változnak az adótörvényeink, igaz, most csak egyetlen ponton íródik át a személyi jövedelemadóról szóló törvény. A családi pótlék szeptember 1-jével adóterhet nem viselő járandóság lett.

Első blikkre talán jelentéktelennek tűnik a változás, mégis sok százezer családot érint ez a valójában nem elhanyagolható kihatású intézkedés. Továbbra sem kell majd adózni a családi pótlék után, de ezentúl majd be kell vallani a rendes éves adóbevallásban, és beleszámít az éves összes jövedelembe. Ennek az a következménye, hogy az éves jövedelmet feljebb tolja. Ezért az éves jövedelem már a magasabb adósávba is belenyúlhat, így pedig a családi pótléknak megfelelő összegből legfeljebb 18 százaléknyi részt – vagy természetesen ennél kisebb hányadot – elvon az állam. (Hiszen az eddig 18 százalékos szja-val terhelt jövedelemből egy rész a 36 százalékos kulcs alá kerülhet.)

Ha a családi pótlékot egy olyan szülő kapja, aki házastársával vagy élettársával él együtt, akkor a családi pótlékot megfelezve mindkét személy bevallja. Ha egyedülálló szülő kapja a családi pótlékot, akkor csak a családi pótlék felét kell bevallania, így azt kell hozzáadnia az adóköteles jövedelmeihez.

Akkor nem minősül adóterhet nem viselő járandóságnak a családi pótlék, ha többek között tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlékról van szó, vagy ha a családi pótlékra saját jogon jogosultként jut hozzá az illető, vagy ha nevelőszülő kapja a juttatást.

A kapott családi pótlékról, a házastárs vagy élettárs nevéről, adóazonosító jeléről nyilatkozni kell a munkahely felé, hogy az a mától élő új szabályok szerint figyelembe vehesse a bérből történő szja-levonásnál a családi pótlékot.