Vizsgálat indult az ITD-tender ügyében

2009.09.01. 00:07 Módosítva: 2009.09.01. 10:05
Bekérette az ITD Hungary 300 millió forintos közbeszerzésének dokumentumait a gazdasági miniszter – értesült az Index. A múlt héten írtuk meg, hogy Rétfalvi György ITD-vezér volt üzlettársának idén áprilisban alapított cége nyerte a szektorspecifikus tanácsadásra kiírt tendert. Több vesztes pályázó azt fontolgatja, hogy a héten a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.

Bekérették a gazdasági minisztériumba az ITD Hungary Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt.-től a BD Network által elnyert közbeszerzési tender dokumentumait (az állami tulajdonban lévő ITD felügyeletét a gazdasági tárca látja el, a cégben az állami tulajdonost a mindenkori gazdasági miniszter képviseli). Az ITD tenderén nyolc pályázó indult, a hat érvényes ajánlatból a BD a harmadik legdrágábbat nyújtotta be. A szakmai értékelésen viszont a legmagasabb pontszámot adta, miközben a két legalacsonyabb árat ajánló pályázatot, az AAM–GKI-páros és a Kopint-Tárki–ICEG-páros pályamunkáját a két utolsó helyre sorolták.

Az értesülések helytállóak, a minisztérium vizsgálatot indított, a miniszter úr is tájékozódik az ügyben – erősítette meg információnkat a tárca sajtóosztálya. Bővebb tájékoztatást nem adtak, mondván, amíg nincsenek meg a vizsgálat eredményei, konkrétabbat nem tudnak mondani.

Mint a múlt héten megírtuk, az ITD Hungary idén júniusban írt ki tendert szektorspecifikus üzletviteli tanácsadást nyújtó cégeknek (pontosabban volt már egy korábbi, áprilisi tender is, de az akkori két pályázatot érvénytelennek, a tendert eredménytelennek minősítették). A pályázóktól azt várták el, hogy 1750, legalábbi évi 30 millió forintot exportáló kkv-nak nyújtson exportfejlesztést szolgáló gazdasági tanácsokat február végéig. A győztesnek nyilvánított BD Network 100 millió forintos megbízást kaphat, valamint jogot szerezhet arra is, hogy az ITD Hungary 2010. december 31-ig további szolgáltatásokat rendeljen meg tőle további bruttó 200 millió forint értékben.

Az ügy pikantériája, hogy a pályázaton győztes, idén áprilisban félmillió forintos tőkével alapított cég tulajdonosa az a Vad Attila, aki 2004 és 2007 között üzlettársa volt Rétfalvi Györgynek, az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatójának a PD Systems Kutatás-fejlesztési Kft. néven alakított, idén március vége óta New York Talents Kft.-nek hívott, jelenleg már modellközvetítéssel foglalkozó társaságban.

Amikor lapunk a múlt héten megkereste, Rétfalvi György erre úgy reagált, hogy a nyolc jelentkezőből hat olyan van, amelynek tulajdonosával vagy vezetőjével korábbi munkái során személyes vagy szakmai kapcsolatba került, vagyis hat nyerhetett volna úgy, hogy azért ugyanígy támadásoknak lehetett volna kitéve. Szerinte az nem lenne elfogadható, hogy ha bármilyen tenderen ismer egy pályázót, akkor az csak a korábbi kapcsolatuk miatt ne nyerhessen.

A múlt kedden nyilvánosságra hozott döntés ellen egyébként a vesztes cégek e hét szerdáig kérhetnek jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Az Index úgy tudja, hogy a pályázók közül több is fontolgatja, hogy a KDB-hez fordul, ám tudomásunk szerint eddig még egy beadvány sem született.