Menekülnek a magyarok az uniós pénzektől

2009.09.02. 07:21
Idén erősen megszaporodott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázataira benyújtott projektek kedvezményezettjei körében a visszalépők száma. A gazdaságfejlesztési program pályázati nyertesei között van a legtöbb visszalépő, de az NFÜ szerint nem a válság miatt.

A 2007 óta a tizennégy operatív programra összesen benyújtott 30,1 ezer pályázathoz mérten ugyan kevésnek tűnik a megvalósítástól visszalépő 473 projektgazda, de ebből 129-en az idén és még a pályázat elbírálása előtt jelezték szándékukat - értesült a Napi.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint az elmúlt három évben visszalépők által igényelt 49,66 milliárd forint majd felét, vagyis 20,5 milliárdot idén adtak vissza a pályázók.

Idén a legtöbb visszalépést, 57 esetben a GOP-felhívásoknál tapasztalta az NFÜ, az ezen projektek által igényelt támogatás pedig elérte a 3,3 milliárd forintot. A Közép-magyarországi Operatív Program pályázataitól 19 esetben léptek vissza, ám több mint 10,2 milliárd forint igénylésétől álltak el. Egyedül a TIOP esetében nem volt idén visszalépés. A visszalépők - a GOP-nál csak vállalkozások - egyébként jellemzően kkv-k és nonprofit pályázók.

Sajnos nem ítélhető meg egyértelműen, hogy a válság vagy hibás előfeltevések miatt lépett-e vissza a projekt megvalósításától egy társaság, és az sem, hogy egy adott fejlesztési, beruházási elképzelés megvalósul-e végül esetleg más forrásból. Az NFÜ tájékoztatása szerint azonban nem jellemző, hogy a válság vagy a nehezebbé váló finanszírozási lehetőségek lennének a visszalépések fő indokai.

Az is gyakorta előfordul, hogy a változó gazdasági körülmények miatt elveszti az adott fejlesztés az aktualitását - ilyen esetekben azonban, ha a jogszabályi keretek engedik, az irányító hatóságok engedélyezik a támogatási szerződések módosítását is. (Ha az ön cége is nyert – volna – uniós pályázaton, de végül visszalépett, írja meg, miért döntöttek így, hadd tudjunk többet, mint a fejlesztési ügynökség.)

A visszalépések miatt felszabaduló összegeket egyébként a tartaléklistás projektek támogatására és átcsoportosítások révén más felhívások vagy új pályázatok meghirdetésével hasznosítja az NFÜ. A megemelt előleglehívási lehetőséggel egyébként az idén eddig 2107-en éltek, az átutalt összeg pedig elérte a 25,25 milliárd forintot. Az NFÜ az év hátralévő részében még több mint 10 milliárd forintnyi kifizetéssel számol.