2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Senki sem mer már kockáztatni

2009.09.07. 07:38
A március óta tartó emelkedésben nőtt a határidős részvénypozíciók összértéke, a kontraktusszám azonban jelentősen csökkent. Már csak az OTP érdekli a spekulánsokat.

Március eleje óta 23 milliárdról 41 milliárd forintra nőtt a Budapesti Értéktőzsdén a részvényekre vonatkozó nyitott határidős kötésállomány értéke. Az elmúlt fél évben mért növekedés azonban nem a megnyitott kontraktusok száma bővülésének, hanem szinte kizárólag az OTP-részvények árfolyam-emelkedésének köszönhető, a kontraktusszám apadt a rallyban.

A nyitott kötésállomány legnagyobb része spekulánsok határidőn finanszírozott részvénypozícióit takarja, legyenek azok esésre vagy emelkedésre játszók. A korábbi időszakban a spekulánsok valamennyi blue chipre viszonylag nagy pozíciókat építettek ki, azonban mostanában mintha kizárólag az OTP-vel játszanának a befektetők.

A piac mélypontján még 15 ezer Mol-, 3500 körüli Magyar Telekom-kontraktus volt nyitva, ezek a számok mára 6723, illetve 624 darabra olvadtak. Az OTP-nél a csökkenés csak 20 százalék körüli volt, a 36,5 ezres állomány olvadt le mostanra 29,7 ezer darabra. A számok arra utalnak, hogy az árfolyam-emelkedést nem kísérte hatalmas optimizmus a befektetők részéről, azaz a magyar spekulánsréteg nem nyitott nyakra-főre határidőn finanszírozott, tőkeáttételes pozíciókat a Budapesti Értéktőzsde részvényeire, mint tették azt két évvel ezelőtt.

Ez brókerek elmondása szerint két tényezőnek is köszönhető. Egyrészt a tavaly ősszel befektetőként megjelenő új ügyfelek nem nagyon használják a részvénypozíciók finanszírozásának ezt a formáját, másrészt a brókercégek is visszafogták ilyen jellegű finanszírozási tevékenységüket. Így ha ismét áresés jön a BÉT-en, várhatóan nem kísérik majd tömeges likvidálások azt a határidős pozíciókban, mint tavaly ősszel. A kisebb papíroknál azért fennmaradt az eddigiekben is tapasztalt tendencia. Az econet, a Synergon, a Pannergy és a Rába áll a dobogó első négy helyén abból a szempontból, hogy ezen cégeknél a legmagasabb a határidőn nyitott kötésállomány aránya a teljes kibocsátott részvényszámhoz képest. Az econetnél - ahol az egyik nagy tulajdonos finanszírozza így a pozícióját - az alaptőke immár 20 százalékára rúg ez a mutató, a Synergonnál 6,5, a Pannergynél pedig 5,4 százalék az arány.