A világ 58. legversenyképesebb országa vagyunk

2009.09.08. 15:54
Idén Svájc áll a Világgazdasági Fórum által készített versenyképességi rangsor élén, ezúttal maga mögé utasította az Egyesült Államokat a 12 szempont alapján összeállított globális versenyképességi index alapján. Magyarország négy helyet előrelépve az 58. pozíciót foglalja el a 133 országot tömörítő 2009-2010-es ranglistán, ami a tágabb értelemben vett kelet-európai régiós országok között a középmezőnyt jelenti.

Magyarország az 58. helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum ma megjelent versenyképességi rangsorában. Ez négy hellyel kedvezőbb pozíció a tavalyinál, azonban a kelet-európai régió országainak többsége így is megelőz minket. Csehország a régió éllovasa a globális versenyképességi index (GCI) alapján: két helyet javítva a 31. pozícióba lépett előre, és maga mögé utasította a tavaly még régiós elsőséggel büszkélkedő Észtországot (ezúttal a 35. helyen áll). Szlovénia 5 helyezést javított 2008-2009-es teljesítményén, a 133 országot tartalmazó listán a 37. pozícióba ugrott.

forrás: Portfolio.hu
forrás: Portfolio.hu

Ezt követően viszonylag nagyobb hézag következik a térség országai között: Lengyelország ugyanis a 46. helyen tartózkodik az összesített listán, ami a régió leglátványosabb előretörését jelenti (7 helyet javított), őt követi Szlovákia és Litvánia (9 hellyel csúszott vissza). Magyarország pontszáma (4,22) tehát a hetedik helyre volt elég a régióban, megelőzve Romániát, aki szintén 4 helyet tudott javítani. A térség legnagyobb vesztese (a GCI rangsora alapján) nem meglepő módon Lettország volt: 14 helyet zuhant vissza a balti állam.

Svájc beelőzte az Egyesült Államokat

A Világgazdasági Fórum jelentése kiemeli, hogy Svájc átvette az első helyet az Egyesült Államoktól, ami az USA gyengülő pénzügyi piacaival és makrogazdasági stabilitásával magyarázható. A jelentés megjegyzi, hogy a versenyképességi lista első felében az európai országok vannak túlsúlyban.

A globális versenyképességi index 12 pillérre épül: intézmények, infrastruktúra, makrogazdasági stabilitás, egészségügyi és alapfokú oktatás, felsőfokú oktatás és tréning, árupiaci, illetve munkaerőpiaci hatékonyság, pénzügyi piacok, technológiai készültség, piacméret, üzleti környezet, innováció.

Az innováció a gyenge pontunk

A jelentés Magyarországra vonatkozó részéből kiderül, hogy a 12 pillér közül hazánk az innováció tekintetében érte el a legalacsonyabb pontszámot (3,5 pontot a lehetséges 7-ből). A megkérdezettek a magyar üzleti élet legnagyobb problémái között legtöbbször az adótörvényeket említik, ezt követik a finanszírozási nehézségek, majd az adóráták alakulása. További hátráltató tényező a politikai instabilitás, a bürokrácia és a korrupció.

A döntéshozók jelenleg a globális gazdasági válság okozta új kihívásokat igyekeznek kezelni, miközben arra készítik fel gazdaságaikat, hogy az egyre nagyobb bizonytalansággal járó jövőben is viszonylag jól teljesítsenek - mondta Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum ügyvezetője. Xavier Sala-i-Martin, az amerikai Columbia Egyetem professzora, a a jelentés társszerzője kiemelte, hogy a jelenlegi válság közepett rendkívül fontos, hogy a döntéshozók ne veszítsék szem elől a hosszú távú versenyképességi szempontokat. A versenyképességi jelentés 13 ezer üzleti vezető véleményére épül.