Magyarország az amerikaik új Svájca

2009.09.14. 08:02 Módosítva: 2009.09.14. 08:02
A banktitok oldódása miatt menekül Svájcból az amerikai magántőke, a befektetésre kiszemelt új célpontok között pedig előkelő helyen áll Magyarország. A hazai bankok döntő többsége ugyanis nem tölteti ki azt az űrlapot, amelynek révén az Egyesült Államok adóhatósága értesülhetne az amerikai polgárok számlanyitásairól.

Több tízmillió dollár érkezhetett az elmúlt hetekben magyarországi bankokba amerikai befektetőktől. A váratlan és nagymértékű tőkebeáramlás oka, hogy a magyar pénzintézetek egy része nem tölteti ki az itt számlát nyitó amerikai állampolgárokkal azt a W9-es jelű adatlapot, amely az USA szövetségi adóhivatala, az IRS értesítésére szolgál.

Az amerikai magánbefektetők tőkekivonásának kiváltó oka, hogy megegyezés született a svájci bankok és az amerikai kormány között. Ennek értelmében több tíz ezer amerikai számla tulajdonosának adatait adták át az IRS-nek, vagyis jelentősen csorbult az évszázadokon át sértetlennek tartott helvét banktitok. A kiáramló pénz helyet keres magának - és így került a képbe Magyarország. A Napi értesülései és vizsgálódásai szerint a magyarországi bankoknak csak egy kis része tölteti ki az adatlapot az amerikai adózóval, majd az adatokat elküldi az IRS-nek. Az általunk megkérdezett, de névtelenséget kérő pénzintézetek azzal érvelnek, hogy sem az érvényben lévő hitelintézeti törvény, sem a pénzmosás elleni törvények nem írják elő ezt, ezért semmiféle mulasztást nem követnek el.

Az ismeretlenségbe burkolózó bankokon kívül a CIB, a Budapest Bank és a Raiffeisen is egybehangzóan nyilatkozta, hogy nem tölteti ki az űrlapot. Egyedül a Citibank Europe Plc. fióktelepeként működő hazai Citibank illetékese közölte, hogy ők minden esetben megteszik ezt.

A külföldi kézben lévő hazai bankoktól azt is szerettük volna megtudni, hogy ha a Nyugat-Európában lévő fiókjaik kitöltetik a W9-es nyomtatványt, akkor itthon miért nem alkalmazzák ugyanezt - ám erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

A magyarországi gyakorlatot kritizáló pénzügyi szakemberek ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy itt nem csupán a szabályok betartásáról, hanem a hazai bankrendszer hitelességéről is szó van. Az amerikai adóhatóság ugyanis nagy erőkkel figyeli az adóelkerülés minden lehetőségét és a Svájcban elért győzelem után megpróbálja lebuktatni azokat, akik az adózást elkerülendő, máshová próbálják átmenteni vagyonukat. Lebukásuk esetén a magyar pénzintézetek hitelessége és presztízse csorbulna - arról nem is beszélve, hogy egy kellemetlen adózási botrány nem tenne jót Magyarország megítélésének sem.