Elszabták a cafeteria adóterhelését

2009.09.25. 06:38 Módosítva: 2009.09.25. 11:18
Korrigálni kénytelen a kormány a nyáron megszavazott adójavaslatát, amelyben 25 százalékkal adóztatja 2010-től a cafeteriaelemeket. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis jövőre nem 25, hanem valójában 58 százalékos teher sújtaná a természetbeni juttatásokat.

Az általános szabályok szerint személyijövedelemadó-köteles jövedelem után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Ennek mértéke attól függ, milyen típusú jövedelemről van szó. Az összevont jövedelmek után például 11 százalékot, az ingatlan-bérbeadás után pedig 14 százalékot határoz meg a jogszabály. A szabályok szerint a kezdetektől fogva járulékteher rakódott az adóköteles természetbeni juttatásokra, ez korábban 32, jövőre pedig 27 százalék lesz. Mivel a járulékokat a jövedelemadóval növelt összeg után kell kiszámolni (a természetbeni juttatások után a főszabály szerint 54 százalékos szja-t kell felszámítani, és a megnövelt adóalap után jön még a 27 százalékos eho), ezért a juttatások adóterhe összesen 98 százalék körül alakul.

A korábban adómentes, jövőre 25 százalékos adóval terhelt juttatások esetében a pillanatnyilag megszavazott szöveg szerint ugyanúgy meg kellene fizetni a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást, mint a többi jövedelem után, ami azt jelenti, hogy összesen több mint 58 százalékos teher rakódna az üdülési csekkre és az utalványokra. Tízezer forint összegű juttatást alapul véve a jövedelemadó-fizetési kötelezettség 2500 forint, a járuléké 3375 lenne, összesen tehát 5875 forintot kellene a munkáltatónak pluszban megfizetnie.

Az nyilvánvaló, hogy nem ez volt a célja a kormánynak, legalábbis erre utal, hogy a Pénzügyminisztérium maga korrigálná ezt a hibát. A most benyújtott salátatörvényben ugyanis szerepel, hogy nem kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulást az adókötelessé tett cafeteriaelemek után. Ebben a kategóriában járulékmentesnek minősül a nyugdíj, a táppénz, a gyes, a gyed és az adóterhet nem viselő járandóságok, valamint pénztári tagdíjak.