Magyar ember magyar bútort vásárol

2009.09.30. 07:13
Tíz vevőből hat, ha csak teheti, hazai gyártású bútort vásárol. Egy több mint ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint egy bútortól azt várjuk, hogy húsz évig tartson, és nem az ár a legfontosabb, amikor választunk.

A hazai bútort a magyar vásárlók hatvan százaléka előnyben részesíti - állapította meg a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elemzése. Ennek elkészítéséhez egy felmérést végeztek, amely keretében 1300 embert kérdeztek meg.

A válaszadók olyan személyek voltak, akik maguk is részt vesznek a bútorvásárlási döntésben, egyedül vagy más családtaggal közösen. A fiatal egyedülállók jóval alacsonyabb arányban (41 százalék) vásárolnák a magyar bútorokat, mint a többi csoport.

A kedvező minőség és ár mellett leginkább a kiegészítő szolgáltatásokkal lehet meggyőzni a vásárlót, derült ki a válaszokból. Az ilyen szolgáltatások között szerepelnek a garancia, valamint a javítási vagy szerviz szolgáltatások.

A válaszadók csaknem fele - és elsősorban a 40 év alatti korosztályok - nem tartja elhasználódottnak a bútorát. A fiatal párok gyakrabban megtehetik, hogy bútort vásárolnak, ők átlagosan két-három éve vettek legutóbb bútort.

A különböző bútorok elvárt élettartama 11 és 20 év között mozog: legtöbb a szekrénynél (20 év), míg legkevesebb a gyermekbútornál (11 év). A magyarországi bútorok kínálatát összességében leginkább jónak vagy semlegesnek értékelik a kérdezettek.