Hol van az ország legnagyobb cégtemetője?

2009.10.07. 14:38 Módosítva: 2009.10.07. 15:04
A csepeli Gyepsor utca 1. szám a hazai cégvilág középpontja: ezen az egy címen 879 vállalkozás van bejelentve – derül ki a feketelista.hu összeállításából. Mivel azonban ez a csepeli ipari park – a volt Csepel Művek – területén van, az igazi cégtemető az újpalotai lakótelepen van, itt egyetlen címen 859 céget tartanak nyilván. Több mint háromnegyedét felszámolták már annak 201, illetve 99 cégnek, amelyek egy kisvárdai és egy dögei címen voltak bejelentve.

Budapest, XV. kerület, Nyírpalota utca 5. szám – első látásra, főleg a fővárost ismerők számára nem sokat mond ez a cím, egy panelház a város északkeleti részében. Aki azonban végigböngészi a feketelista.hu adatbázisának legújabb szolgáltatását, a címkeresést, megdöbbentő eredményre jut: a honlapot üzemeltető cég közleménye szerint ezen a címen 859 magyarországi vállalkozás van vagy volt bejelentve. A múlt idő használata nem véletlen: az itt nyilvántartott cégek 16,5 százalékát már felszámolták, továbbá csaknem minden negyedik társaság adószámát már felfüggesztette az APEH.

A feketelista.hu szerdán tette közzé azt a kimutatását, amelyben a legtöbb cégnek otthont adó száz magyarországi cím szerepel. Az első helyen nem ez az újpalotai cím áll, hanem 879 céggel a csepeli Gyepsor utca 1. szám – az itt nyilvántartott vállalkozások csaknem negyedét már felszámolták, nagyjából minden tizediknek felfüggesztették az adószámát –, mivel azonban ez a mai csepeli ipari park, a volt Csepel Művek területe, itt reálisabbnak tűnik a cégek elburjánzása.

A feketelistás rangsor harmadik és negyedik helyén is fővárosi címek állnak, a zuglói Egressy utca egy ingatlanán 649, a XI. kerületi Bártfai utca egy címén 634 cég működött vagy működik. A legnagyobb vidéki cégtemető Kisvárdán van, a Litki úton – vagy utcában, a cégnyilvántartásban mindkét címet használták –, 18. számon 550 cég volt bejelentve, ezek több mint négyötödét már felszámolták. Kisvárdán a Gagarin utcában is működött 201 cég, ezek háromnegyede szintén megszűnt már.

A lajstromban, mint a táblázatban is látható, a fővárosi cégek dominálnak. Az első ötvenbe csak két szegedi, egy tatabányai és egy budaörsi cím, valamint négy szabolcsi – két kisvárdai és két nyíregyházi – tudott bekerülni (a tatabányai cím azé a turai lakcímű Erdélyi Józsefé, akinek különös nevű cégeiről és sajátos cégszolgáltatásáról az Index már februárban beszámolt). A hazai nagyvárosok közül Nyíregyháza és Szeged mellett Debrecen került be a top100-ba, a Balmazújvárosi út 10. szám 97 cégnek ad otthont.


Nagyobb térképre váltás

A feketelista hátránya, hogy nem válogat aszerint: egy panellakásról vagy egy több hektáros ipari parkról, netán irodaházról beszélünk-e. Ezt maga a feketelista.hu közleménye is elismeri, mondván: a céggyárak és cégtemetők lajstroma "a nagyméretű irodaházak mellett magánlakásokat vagy utóhasznosított gyártelepeket", de "gyakran igen sikeres ügyvédi irodákat" takarnak.

Így kerülhetett az élre a már említett csepeli cím, de például a debreceni ingatlan is egy nagy iparterület. A budapesti Népfürdő utca 22. pedig egy irodaház címe, nem csoda, hogy oda 125 vállalkozás van bejelentve, mint ahogyan az sem, hogy ezek közül egy sem áll felszámolás vagy adószámfelfüggesztés alatt.

A listán a nagyvárosok mellett néhány igazán kis település is felbukkan. Ilyen a szabolcsi Döge, amelynek a Szőlőskert u. 19. szám alatt ingatlana 99 vállalkozás székhelye (volt). Ezek csaknem nyolcvan százalékát már felszámolták, míg a megmaradtak több mint negyven százalékának már felfüggesztette az adószámát az APEH.