A szocik lenyomták a kormányt távhőáfaügyben

2009.10.12. 13:32 Módosítva: 2009.10.12. 13:57
A szocialisták egy újabb ügyben puhították meg a kormányt, sikerült kiharcolniuk, hogy jövőre a távhőszolgáltatás a szuperkedvezményes, 5 százalékos áfakulcsba tartozzon. A költségvetés 15-20 milliárd forinttal lesz szegényebb, és sokkal kockázatosabb.

Jövő év elejétől a mostani 18 százalékos áfakörből az 5 százalékosba kerül a távhőszolgáltatás – ezt jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető társaságában. A lépés eredményeként – minden mást változatlannak feltételezve – 11 százalékkal lehet olcsóbb jövőre a távfűtés 640 ezer háztartásban.

tavho

Ezzel egy lényegében június óta tartó, de csak az elmúlt napokban igazán felpörgő huzavona zárult le. Június közepén, amikor a parlament javában tárgyalta a 2010-es adócsomagot, a szocialista párttal folytatott alkuban kormány azt lengette be, hogy elképzelhető, hogy a távhő 2010-ben a szuperkedvezményes áfakulcs alá tartozzon. Ne feledjük: alig egy hónappal korábban az Országgyűlés törvénybe iktatta azt a passzust, amely idén augusztustól a júniusig 20, majd júliusban 25 százalékra emelkedő normál áfakulcs helyett 18 százalékos áfamértéket állapított meg a távhőre. A szocialisták az ígéretet készpénznek vették, és igyekeztek elérni, hogy a 18-ról 5 százalékra csökkenjen a távhőszolgáltatás áfakulcsa.

Az elmúlt napokban aztán az MSZP nekiesett a kérdésnek. A szkanderezést jól illusztrálja, hogy csütörtök reggel a pénzügyminiszter még azt mondta, hogy veszélybe került a távhő szuperkedvezményes kulcsba sorolása, mert a kórházaknak átcsoportosított pluszforrás olyan tartalékokat érint, amelyet a távhőt terhelő adó mérséklésére különítettek el. Aznap estére aztán már finomított nyilatkozatán Oszkó Péter, azt mondta, hogy korábban félreérthetően fogalmazott, a kormány pedig továbbra is az alsó kulcsa akarja tenni a távhőt, de ehhez nagy fegyelemre van szükség a költségvetés vitelénél és elfogadásánál.

Az MSZP nem sietne és különadót vetne ki

Az MSZP-frakció egyeztetéseket kezd a kormánnyal, hogy az állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetéseket különadó sújtsa – jelentette be Mesterházy Attila frakcióvezető. A politikus elmondta, a nap folyamán azért kezdenek egyeztetést a Pénzügyminisztériummal, hogy a bérplafonon túl hogyan lehetne rendezni a kétmillió forint feletti fizetéseket az állami és az önkormányzati cégeknél. A frakcióvezető közölte: azt javasolják, hogy Szlovéniához hasonlóan a kétmillió forint feletti fizetések e feletti részét sújtsa egy különadó. Hozzátette: Szlovéniában ennek az adónak a mértéke 90 százalék, az MSZP azt javasolja, hogy Magyarországon ez 100 százalékos adókulcs legyen.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, nem támogatják a Fidesz azon javaslatát, hogy még hétfőn döntsön a parlament a távhő áfájának csökkentéséről.

A távhőáfa 5 százalékra való levitele lapunk számításai szerint 15-20 milliárd forintos költségvetésibevétel-kiesést jelent éves szinten. Bajnai azt jelezte, a kieső bevételt azzal ellentételezi a kormány, hogy a jövő évi büdzsé tartalékát ennyivel csökkenti. A konstrukció érdekessége, hogy bár egyelőre nem tudni, a négyfajta tartalékelőirányzatból melyiket csökkenti a kabinet, de amelyek szóba jöhetnek, az az általános, a stabilitási és a céltartalék, ám mindegyik mérséklése növeli a költségvetési hiánycél kockázatát.

A kormány és a szocialisták közötti mostani alkut több is megelőzte a napokban. Ezekről annyit mondott a mai bejelentésén a miniszterelnök az MTI tudósítása szerint, hogy „a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos szervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhő áfacsökkentésével a kormány elment a falig, a jövő évi költségvetésen ennyi tartalék volt.

A számok nyelvén ezekben az ügyekben a szocialista követelések kielégítése lapunk becslése szerint 40 milliárd forint körüli összeg. Ez már érdemben növeli a jövő évi költségvetési kockázatokat.

Szerepjáték

A Fidesz azt kezdeményezte, hogy a parlament már ma, sürgősséggel tárgyaljon a távhő áfakulcsának 5 százalékos körbe való leviteléről. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője emlékeztetett: eddig négyszer nyújtották be indítványukat annak érdekében, hogy a távhő áfáját az ötszázalékos kulcsba sorolják.

Ezt az akciót az MSZP meggátolta azzal, hogy a házbizottság ülésén nem támogatták a fideszes indítványt. Göndör István MSZP-s frakcióvezető-helyettes az ülés után azt közölte, hogy a szocialista képviselőcsoport saját módosító indítványként nyújtja be a távhőáfa öt százalékra való csökkentését január 1-jétől. Göndör elmondása szerint azért nem támogatták a Fidesz javaslatát, mert a szocialista frakció módosító indítványa bővebb, a távfő mellett a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatást is a kedvezményes áfakulcsba sorolja jövőre. A frakcióvezető-helyettes leszögezte, hogy a "Fidesz tett egy kísérletet, hogy újra elorozzon egy szocialista kezdeményezést", de úgy látszik, hogy az információik nem voltak tökéletesek.

Az SZDSZ sem most, sem később nem támogatja a távhőáfa csökkentését - szögezte le Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője. Kóka szerint a távhőáfa csökkentése rossz lenne az adófizetőknek és a távfűtéssel fűtött lakásokban élőknek, hiszen e lakások korszerűsítésének forrását vonnák el. Kiemelte: a távhő áfájának 5 százalékra csökkentése évente 18 milliárd forintba, tíz év alatt 180 milliárd forintba kerülne az adófizetőknek, akik ezzel a lépéssel a korszerűtlen távfűtést finanszíroznák. A frakcióvezető szerint ha van 180 milliárd forint, akkor ezzel az összeggel és egy nagyon kedvező hitelkonstrukcióval, állami támogatással Magyarország összes érintett lakását fel lehetne újítani.