Hivatalos: eladták a Borsodi Sörgyárat

2009.10.15. 10:07 Módosítva: 2009.10.15. 10:13
A világ legnagyobb söripari vállalata hivatalosan is bejelentette, hogy eladta azt a leánycég csoportot, aminek tagja a magyar Borsodi Sörgyár is. A tranzakció értéke meghaladta a 2 milliárd dollárt.

A világ legnagyobb söripari társasága, az Anheuser-Busch InBev (ABI) hivatalosan is bejelentette, hogy megállapodott a CVC Capital Partners nevű kockázati tőke társasággal közép-kelet európai leánycégeinek eladásáról. Az ügylet tárgyát képező vállalatcsoportban ott van a magyar Borsodi Sörgyár is.

Az ügylet értéke a hitelekkel együtt (Enterprise Value) mintegy 2,231 milliárd dollár, de a söróriás közleménye szerint a jövőben bizonyos teljesítménymutatók elérése esetén további 800 millió dollárt kaphatnak a leánycégekért. A vételár kifizetéséhez a kockázati és magántőke befektetető mintegy egymilliárd dollárnyi hitelt vett fel, a tranzakcióban pedig az is érdekesség még, hogy az ABI a jövőben visszavásárolhatja a leánycégeket, ha a CVC úgy dönt, hogy kiszáll a cégcsoportból.

A belga De Standaard már egy hónappal ezelőtt beszámolt róla, hogy értesülései szerint a CVC Capital Partners nevű kockázati és magántőke társaság veszi meg az Inbev Anheuser-Busch eladásra meghirdetett közép-kelet európai leánycégeit. A felek azonban akkor az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

A belga lap akkor azt írta, hogy a befektető 2 milliárd dollár körüli ajánlatot tett a cégcsoportra, amelyből mintegy 734 millió dollárnyi hitelre már van ígérete egy csaknem tucatnyi bankból álló konzorciumtól. A hitelezők között állítólag ott van az ING, a KBC a BNP Paribas, a Fortis, a Barclays, az Eerste, az HSBC, az Intesa, a JP Morgan, a KFW, a Mediobanca, a SG, a Unicredit és a West LB is.

A Financial Times korábban azt írta, hogy az eladó az EBITDA nyolc-tízszeresén szeretné értékesíteni a cégcsoportot, ami 2,6 és 3,4 milliárd dollár (520 és 680 milliárd forint) közötti értéket jelentene. Ehhez képest a vételár alacsony. A várakozásoktól elmaradó bevételnek oka lehet, hogy a Reuters szerint a CVC volt az egyetlen pályázó az eladásra kínált sörcégekre.