Teljes magyarországi izzógyártását leállíthatja a GE

2009.10.15. 13:52
Bizonytalan a General Electric magyarországi izzólámpa-, autólámpa- és fénycsőgyártásának a jövője. A cégnek ennél a divíziójánál jelenleg nyolcezren dolgoznak, de a szakszervezet szerint nemcsak az ő állásuk, hanem a beszállítókkal együtt 25-30 ezer munkahely is veszélyben van. A cég elismerte: ahogy az egész világban, úgy hazánkban is felülvizsgálja fényforrásgyártó kapacitását, de közölte: semmilyen tervet nem véglegesítettek még, a döntés néhány héten belül várható.

Most úgy tűnik, legjobb esetben 2000 dolgozója maradhat a GE Hungary fényforrásgyártó részlegének, ami jelenleg még nagyjából 8000 embert foglalkoztat. A cég fényforrásüzletágának globális központjában készülő tervekben szerepel azonban a teljes magyarországi fényforrásgyártás megszüntetése is - erről Selmeczy György, a vállalatnál működő Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője beszélt az országgyűlés munkaügyi bizottságának csütörtöki ülésén (amelyen sajátos módon nem tették lehetővé a képviselőknek, hogy kérdezzenek a cégvezetők és a szakszervezeti vezető beszámolói után).

Tízezrek megélhetése van veszélyben

A bizottság ebben a parlamenti ciklusban először idézett meg egy magáncéget az ülésére, amit a GE nagyarányú leépítéséről nyár óta keringő hírek indokoltak. A hazánkban nyolcféle tevékenységet folytató GE Hungarynél a legtöbben a fényforrásüzletágban, az úgynevezett GE Lighting divízióban dolgoznak. Ennek a 98 százalékban exportra termelő üzletágnak a nyolc gyárában és budapesti k+f központjában nagyjából 8000 embernek adnak munkát. Selmeczy György szerint nemcsak ez a 8000 dolgozó veszítheti el azonban az állását, hanem közvetve, a beszállítók révén akár 25-30 ezer ember megélhetése is veszélybe kerülhet.

A cégvezetés és a munkavállalók között augusztusban kezdődtek egyeztetések a hazai gyártótevékenység jövőjéről. Az eddigi utolsó tárgyalást október 7-én tartották, ám a szakszervezetek ott is csak azt a tájékoztatást kapták, hogy sem az izzólámpa, sem autólámpa-, sem a fénycsőgyártásról nincs még döntés. A GE akkor azt ígérte, hogy két-három héten belül bemutatja az üzletág magyarországi jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. A szakszervezetek - akik szerint már csak azért is számítani kell komoly leépítésre, mert az amerikai gazdaságélénkítő csomag a termelés visszatelepítését ösztönzi - egyelőre azt sem tudják, hogy mikor kezdődnének, meddig tartanának és járnának-e gyárbezárással a változások.

Elkötelezettek, de

A vállalat Magyarország iránt elkötelezett, de nem vonhatja ki magát a környezeti hatások alól - ezt Rolek Ferenc, a GE Hungary szakszervezeti kapcsolatokért is felelős menedzsere mondta a bizottsági ülésen. A GE Hungary 11 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, ami Európában a második legmagasabb szám, évente 60 milliárd forintnyi adót és járulékot fizet, és exportbevétele 650 milliárd forint - mondta Rolek, hozzátéve: azon dolgoznak, hogy a GE meghatározó maradjon az országban. "Itt akarunk maradni, hogy fejlődhessünk, ehhez azonban kell mindannyiunk összefogása, és a politikusok segítsége is, hogy úgy befolyásolják a gazdasági környezetet, ami itt tartja a céget" - fogalmazott a cégvezető.

A vállalat által kiadott sajtóközlemény leszögezi: a globális fényforrásiparág gyökeres átalakuláson megy keresztül részben a globális válság, részben a szigorúbb energiahatékonysági követelmények miatt (az Európai Unióban szeptemberben már meg is kezdődött a hagyományos izzók kivonása a forgalomból). A General Electric ezért az egész világon, így Magyarországon is felülvizsgálja fényforrásüzletágának tevékenységét, miután a gyártási szabályok szigorodása és a recesszió korlátozzák a cég termelését. A recesszió hatására például 25 százalékkal csökkent a cég európai értékesítése a tavalyihoz képest, pedig már az elmúlt évben sem döngettek csúcsokat - derült ki Vörös Tibornak, a Lighting Industrial humán vezetőjének a szavaiból.

A létszámot és az átszervezést érintő konkrétumokról a menedzsment egyetlen tagja sem beszélt. Vörös Tibor ezt azzal indokolta, mivel nincs döntés, nem tud belemenni létszámkérdésbe, de azon dolgoznak, hogy minél több munkahelyet őrizzenek meg. Selmeczy György a bizottsági ülés után kérdésünkre azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy a fénycsőgyártását Magyarországra koncentrálja a vállalat, és hazánkba kerüljön a kerámiatestű fényforrások gyártása is. Ehhez szerinte szükség lenne politikai ösztönzőkre.