Hétfőn üzemkezdettől él a vasutassztrájk

2009.10.18. 14:49 Módosítva: 2009.10.18. 16:24
A területenként eltérő időpontokban, a 0 és 6 óra közé tehető üzemkezdettől folytatódik hétfőn a vasutassztrájk, jelentette be a VDSZSZ. A szakszervezet elnöke szerint a forgalmi szolgálatban lévők négyötöde részt vesz majd a sztrájkban, ezért hétfőn kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés.

Hétfőn üzemkezdettől folytatódik a vasutassztrájk, jelentette be Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke vasárnap.

Az üzemkezdet időpontja területenként eltérő, 0 és 6 óra között lehet, így a határozatlan ideig tartó, úgynevezett gördülő sztrájk eltérő időpontokban kezdődhet. A munkabeszüntetéssel a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó kormányzati tervek és az ezzel járó elbocsátások ellen tiltakoznak, mondta sajtótájékoztatóján a szakszervezeti vezető.

Gaskó szerint a forgalmi szolgálatban lévők 80 százaléka, a VDSZSZ-hez tartozók teljes egészében sztrájkolni fognak hétfőn. Elképzelhető, hogy a sztrájkban lesznek regionális különbségek, de összességében a vasúti közlekedésre nem lehet számítani, a tehervonatokat sem engedik majd tovább, hangsúlyozta.

A VDSZSZ elnöke kitért arra, hogy szombaton 18 óra után a MÁV-tól elektronikusan megkapták a jövő évi menetrend tervezetet, amelyhez mellékelték a felszámolandó vonalakat is. Eszerint 30 vonalon szűnik meg a személyszállítás a decemberben életbe lépő menetrendben.

A szakszervezet számítása szerint a 30 vasúti vonal bezárása megközelítően 1 milliárd forint, vagy még annyi megtakarítást sem jelent, ebből a tervezett 40 milliárd forint megvonást nem lehet megoldani, így további megszorítások, elbocsátások várhatók a vasútnál.

A minisztérium tovább tárgyalna

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szombaton közölte, hogy a jövő évi közszolgáltatási szerződésben foglalt megrendelés alapján az érdekképviselet által vélelmezett háromezer kilométert mintegy kétszeresen meghaladó mértékű hálózaton indul vasúti személyszállítás.

Az ebből a megrendelésből kimaradó települések pedig autóbuszos szállítással, a jelenleginél magasabb színvonalon lesznek elérhetők, tették hozzá. Közölték azt is, hogy a rendelés nélküli szárnyvonalakon igény esetén tovább folytatódhat a teherforgalom és helyi vállalkozásban akár a személyszállítás is.

A közlekedési tárca úgy ítéli meg, hogy sztrájk helyett célszerű lenne a tárgyalásokat az előre meghatározott rend szerint tovább folytatni. A kormányzati oldal október 20-án visszavárja a tárgyalóasztal mellé a VDSZSZ képviselőt is, és reméli, hogy a szakszervezet eláll a hibás okkal vagy hamis ürüggyel meghirdetett munkabeszüntetéstől, zárja közleményét a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

Kedden döntötték el

A VDSZSZ választmánya kedden döntött a sztrájkról, az ellen tiltakozva, hogy a vasúttól a 2010-es költségvetésben elvonnának 40 milliárd forintot. A szakszervezet tiltakozik a vasúti dolgozók kedvezményrendszerének új szabályozása, valamint a vasút átalakítása ellen is. A munkavállalók érdekvédelmi szervezete szerint utóbbi következtében vasutasok ezrei válnak munkanélkülivé.

A meghirdetett gördülősztrájk alapján a munkabeszüntetést bármikor felfüggeszthetik és újrakezdhetik. Még a múlt heti egyeztetésen Bárány Balázs VDSZSZ-alelnök úgy fogalmazott, hogy addig sztrájkolnak majd, míg annak eredménye nem lesz.