Visszakaphatja az állam a Postapalotát

2009.10.21. 07:53 Módosítva: 2009.10.21. 08:09
A WING Zrt. akár az eredeti vételáron visszaadni is hajlandó az eladónak a Magyar Posta budapesti székházát. A postapalota visszaadását az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kifogásaira tekintettel ajánlották fel - közölte a társaság szerdán.

Amennyiben az állami fél által elkövetett szabálytalanságok nem orvosolhatóak, kész visszaállítani a tranzakció előtti állapotot, azaz visszaadni az ingatlant a korábbi tulajdonosnak hangsúlyozza a Wing, és leszögezi, hogy a cégnek és képviselőjének nincs tudomása sem jogi, sem tartalmi vagy ingatlanértékelési szabálytalanságokról az ügyben.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tevékenységének ellenőrzéséről 2009. szeptember 2-án közzétett ÁSZ-jelentés egyebek közt azt írja, hogy a hogy a posta székház  ingatlanértékesítési bevétele 23 százalékkal  elmaradt a tervezettől. A számvevők véleménye szerint a Magyar Posta eredményessége szempontjából a legkisebb költséggel járó megoldás az lett volna, ha a posta központi irányítása marad az eredeti helyén és nem minősítik azt az székház eladásának azt az indoklását, hogy az épület korszerűtlen, a felújítása pedig drága lett volna a Postának.

A Wing Zrt. a helyzet tisztázása érdekében levélben fordult az Állami Számvevőszékhez a Postapalota adásvétele ügyében tett megállapításai miatt. A Wing nyilvános pályázat eredményeként 2008. március 28-án kötött szerződést a budapesti  Krisztina körúton lévő  Posta Székház megvásárlásáról és időben kifizette a több mint négy milliárd forint plusz áfa vételárat.