A Merrill szerint világelsők leszünk a költségvetési egyensúly helyreállításában

2009.10.27. 11:41
Magyarország világelső lehet a költségvetési egyensúly helyreállításában – nyilatkozta a Bloombergnek Radoslaw Bodys, a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza, aki szerint 2011-ben már 5 százalékos gazdasági növekedést produkálhat a magyar gazdaság. Az elemző szerint 2011-ben megváltozhat a jelenleg érvényes status quo a régióban, miszerint Lengyelország a legerősebb, Magyarország pedig a leggyengébb gazdaság a régióban. Az elemzés mindenesetre még a kormány előrejelzésénél is hurráoptimistább.

A masszív magyarországi költségvetési szigorítás is hozzájárul a gazdasági visszaeséshez – jegyezte meg a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva, de szerinte éppen a szigornak köszönhetően Magyarország jövőre a világ vezető gazdasága lehet a költségvetés egyensúlyának helyreállítása terén.

A Merrill Lynch elemzőjének ezen kijelentése (miszerint vezető országgá válunk fiskális tekintetben) nem meglepő az elemzőház korábbi elemzéseinek fényében - emlékeztet a Portfolio.hu. A bank londoni szakértői már június végén kiadott elemzésükben is hangsúlyozták, hogy Magyarország jövőre az élre kerülhet a ciklikusan kiigazított költségvetési egyenleg tekintetében. Magyarország a világ vezető gazdaságai közül (OECD tagállamokat tekintve) a legerősebb pozícióban kerülhet ki a globális recesszió végeztével. Mindemellett jövőre a magyar gazdaság ciklikusan kiigazított egyenlege többletet mutathat, amennyiben nem következik be a választások előtti lazítás a költségvetés tekintetében – írták akkor a Merrill elemzői.

Igazi újdonságnak számít viszont Radoslaw Bodys azon kijelentése, melyben Magyarországot kiemelten fontos országként emlegeti. Magyarország 2011-ben egyike lehet azoknak a kiemelten fontos országoknak a világon, amelyek laza fiskális politikát folytathatnak, miközben a gazdaságok döntő többsége költségvetési szigort kénytelen alkalmazni – fejtette ki véleményét a BofA Merrill Lynch Global Research térségi elemzője utalva a bank által figyelt 40 ország teljesítményére. Véleménye szerint éppen ezért Magyarország hosszú távú kilátása igen vonzó és nagyon erősen felülteljesítő gazdasággá válhat 2 év múlva.

A londoni elemzők véleménye optimistának mondható a Költségvetési Tanács tegnap kiadott jelentésének fényében. A Költségvetési Tanács szakemberei szerint további kiigazítások nélkül az államháztartási deficitcél 2011-2012-ben nem teljesül. A Költségvetési Tanács tegnap kiadott jelentéséből az is kiderül, hogy óvakodna középtávon a hurráoptimizmustól a potenciális növekedést illetően is. A Költségvetési Tanács stábja úgy számol, hogy 2011-2012-ben megalapozatlanul derűlátó még a kormány prognózisa is, amely 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol, helyette inkább 3 százalékot alig meghaladó ütemű lehet a bővülés.

A Merrill elemzőjének becslése még a magyar kormányénál is szebb jövőt vázol fel, hiszen a közgazdász előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2011-ben 5 százalékkal növekedhet azok után, hogy jövőre 0,2 százalékos GDP-növekedést produkál majd.

Nem mindenki ujjong örömében

Más bankok elemzőinek véleményéhez képest is látványos a Merrill Lynch szakembereinek optimizmusa, nemcsak a kormány, és főként nemcsak a Költségvetési Tanács szakértői gárdájának előrejelzéséhez képest. Tóth Gyula, az UniCredit elemzője ma reggeli napi jelentésében például azt írja (a Költségvetési Tanács elemzésére hivatkozva), hogy továbbra is jelen vannak a magyar költségvetési kockázatok. Habár a piacok egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelentőséget 2011 utáni időszak költségvetési céljainak, a piaci szereplők továbbra is aggodalommal figyelik Magyarország költségvetésének közép távú fenntarthatóságát – fogalmazott Tóth Gyula.

Mit mond a Merrill a magyar euróról?

Az ország kedvező költségvetési kilátásainak köszönhetően Magyarország a legjobb pozícióban van a térségben, hogy bevezethesse az eurót – vélekedik Radoslaw Bodys. Őszintén, úgy gondolom, hogy Magyarország bármikor meg tudja csinálni – utalt az euró bevezetésére a közgazdász, aki hozzátette: el tud képzelni egy olyan forgatókönyvet, ahol hazánk már jövőre belép az ERM-2 árfolyamrendszerbe. A szakember határozottan állította, hogy Magyarország még Lengyelország előtt bevezeti a közös európai valutát.

A hírügynökség idézi az elemzőház egyik korábbi véleményét, melyben azt írták, hogy Magyarország finanszírozási igénye jövőre 24,8 százalékkal csökkenhet, miközben Lengyelországban 24,4 százalékkal bővülhet a finanszírozási igény. A Bloomberg emlékeztet arra is, hogy a magyar kormány 3,9 százalékos idei, és 3,8 százalékos jövő évi GDP-arányos költségvetési hiányt prognosztizál.

Felpöröghet a magyar gazdaság

A jövőben felgyorsul a magyar gazdaság növekedése, mivel az elmúlt évek óvatos költségvetési politikája lehetőséget ad arra, hogy a jövőben lazább politikát folytasson a kormányzat – vélekedik Bodys, aki szerint gyorsabb lesz a magyar növekedés 2011-ben, mivel lesz tér az adócsökkentésre.

Változhat a régiós status quo

Radoslaw Bodys, a Bank of America Merrill Lynch szakértője szerint 2011-ben megváltozhat a jelenleg érvényes status quo, miszerint Lengyelország a legerősebb, Magyarország pedig a leggyengébb gazdaság a régióban.

A közgazdász véleménye szerint jövőre még kitarthat a status quo, miután a lengyel gazdaság 3.5 százalékkal növekedhet, míg a magyar csak 0.2 százalékkal. Ám 2011-től megfordulhat a jelenlegi helyzet - vetíti előre a kellemes magyar kilátásokat a szakértő.