Ferihegy a Facebookra megy

2009.10.30. 14:25 Módosítva: 2009.10.30. 15:19
A ferihegyi repülőtéren elkezdődött az új központi csarnok építése, a 2B terminál melletti utasmóló-beruházásba az EU is beszállt. Budapest Airport interneten próbál új utasokat szerezni.

A főváros I. II. és XII. kerületének lakói kimagasló arányt képviselnek a ferihegyi reptér forgalmában. A Budapest Airport utazási szokásokról készíttetett felmérésből kiderült, hogy azok, akik rendszeresen vásárolnak repülőjegyet, főként városi diplomások, de a budapesti repülőtér vonzáskörzete - különösen a Sky Europe csődje óta - átnyúlik az országhatáron, és Kassáig, Pozsonyig is elér.

A felmérés célja az volt, hogy a repülést is érintő válságidőszakban a Budapest Airport jobban megtalálja a potenciális vásárlóközönséget. Az eredménynek köszönhetően indították el a facebookos jegyrendelési szolgáltatást.

FERIHEGY BRIDGE 2008 04

Az egész európai légiközlekedést érzékenyen érintő pénzügyi válság miatt a tavaly 8,4 milliós ferihegyi forgalom az idén – jó esetben – 8 millióra csökken. Az év elején különösen az üzleti utazók száma esett vissza, január-februárban kétszámjegyű volt a visszaesés.

A BA egyéként hivatalosan is megkapta az értesítést az Európai Bizottságtól a ferihegyi 2B utasmóló építéséhez nyújtott 7,56 millió eurós támogatásról.

A Budapest Airport közleményében kiemelte, hogy a társaság az új terminálépület átadását követő évben kezdi meg a 2B terminálhoz kapcsolódó terminálszárny vagy más néven móló megépítését. Az előtérbe nyúló terminálfolyosóhoz nyolc épületközeli utashíd kapcsolódik majd, így a háromszintes terminálszárny egyszerre képes lesz a schengeniés a nem schengeni forgalom kiszolgálására. A fejlesztés következő szakaszában épül meg a 2A terminálból kinövő második terminálszárny, azon is darab csápos utashíd kap helyet.

A BUD Future meghirdetése óta az üzemeltető Budapest Airport több milliárd forintot költött a repülőtér fejlesztésére. Az előkészítő munkálatok egyik leglátványosabb eleme az új, háromszáz méter hosszú ideiglenes átszálló folyosó és az 1580 négyzetméteres alapterületű poggyászosztályozó csarnok megépítése volt, ezt követte egy nagyszabású utasbiztonsági beruházás, valamint a futópályák milliárdos nagyságrendű felújítása.

A fejlesztési program legfrissebb eredményeként a Budapest Airport tíz futballpályányi új forgalmi előteret adott át, valamint nemrégiben megkezdődött a SkyCourt nevet viselő hatalmas, új utasforgalmi épület kivitelezése is. A Budapest Airport 2012 végéig összesen 261 millió euró, azaz mintegy 75 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre Ferihegyen.

A BUD Future elnevezésű fejlesztési program végére a ferihegyi 2-es terminál éves utaskapacitása eléri a tizenötmillió főt.

A BA elutaztatta a szobrokat

A BA az utasvadászat jegyében a napokban nagy média kampányba kezdett. A Gallusz Nikivel megjelentetett újságcikkekhez mellékelt fotókon a színésznő mellől kiretusálták Budapest ismert szobrait. A kampány üzenete, hogy Gallusz Nikivel a szobrok is elutaztak – Európa nagyvárosaiba, például Koppenhágába, Párizsba, vagy Barcelónába.