Állami hitele felét visszafizette az OTP

2009.11.05. 19:28
Az OTP 700 millió eurót visszafizetett a magyar államnak a március 26-án kötött szerződés alapján felvett 1,4 milliárd eurós hitelből, közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A pénzintézet emlékeztet: a hitel célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat.

Az OTP Bank a megállapodásnak megfelelően az eltelt időszakban több mint 5 ezer magyar vállalkozást keresett meg hitelfelvételre vonatkozó ajánlattal, és szeptember 30-ig mintegy 123 milliárd forint hitelt folyósított mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatoknak, ezáltal 15 százalékkal nőtt a számukra folyósított hitelek árfolyammal korrigált állománya - közölte a hitelintézet.

A bank hangsúlyozta, hogy az állami hitel felhasználásával nyújtott vállalkozói kölcsön hiteldíja és futamideje csak a vállalkozói kör egy részének igényét tudja kielégíteni, emiatt az igények egy szélesebb körének kielégítését a pénzintézet saját, jelenleg 5 milliárd eurót meghaladó likviditási tartalékaiból biztosítja.

Az 1,4 milliárd eurónyi hitelt a magyar állam a nemzetközi szervezetektől kapott 20 milliárd eurós forrásból nyújtotta az OTP Banknak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) útján, két részletben, április 1-jén és június 30-án. A hitel lejárata 2012. november 11., az összeg törlesztése - 2010 novemberéig tartó türelmi időszakot követően - nyolc negyedév alatt, egyenlő részletekben esedékes.

Az OTP Bank által fizetett kamat az irányadó referencia kamatokat 245-250 bázisponttal haladja meg. A hitelcsomag 500,8 millió euróból, 135 millió angol fontból, 20,1 milliárd japán jenből, és 818,2 millió dollárból állt, a benchmark az adott devizához kapcsolódó bankközi kamatláb.

Az OTP Bank a megállapodás szerint vállalta, hogy a rendelkezésére bocsátott összeget magyarországi ügyfelek, ezen belül legalább 200 milliárd forintot a vállalati - elsősorban a kkv - finanszírozás bővítésére használ fel. A hitelintézet a kölcsön fejében vállalta azt is, hogy az állam delegálhatja egy-egy képviselőjét a bank felügyelő, illetve audit bizottságába.

Az OTP forráshelyzetét a hitel felvétele óta javította, hogy július 9-én megállapodást írt alá az EBRD-vel, amelynek keretében a londoni székhelyű pénzintézet 200 millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt az OTP-nek piaci feltételek mellett, lehívásához hat hónap áll rendelkezésre.

A tőkejuttatás tovább erősíti a bank tőkepozícióját, és lehetőséget nyújt hazai, továbbá más kelet-európai országokban folytatott hitelezési tevékenysége erősítéséhez - értékelte az OTP aláírásakor a megállapodást, amelynek része volt az is, hogy az EBRD további 20 millió euróért OTP-sajátrészvényt vásárol. A részvénytranzakcióra július 9-én került sor: az OTP 1 585 559 darab OTP törzsrészvényt értékesített az EBRD-nek.