A kommunizmus termékei visszatérnek

2009.11.14. 08:44
Egész Európában, de az egykori szocialista blokkban mindenképp, másodvirágzásukat élik a rendszerváltás előtt népszerű terméket. Szavazásunkból kiderült, olvasóink is legszívesebben Lehel hűtőben tárolnák a Traubisodát, és Orion tévén néznék a Videoton videóból, ahogy Bud Spencer pofozkodik.

Olvasóink szeretik a retrotermékeket, legalábbis ez derült ki a rendszerváltás előtti népszerű termékeket bemutató cikkünkben. Csak egy termék kapott rosszabb osztályzatot, de ez is bőven öt pont feletti átlagot ért el a tízes skálán. Az első három termék nyolc pont felett végzett, és a következő három is hét pont feletti.

A legnépszerűbb retromárka a Csepel bicikli. Ez talán annak is köszönhető, hogy manapság is szinte minden nagyáruházban kapni. A második helyen a Baba szappan futott be talán hasonló okokból. A harmadik helyre került az első olyan termék, amit ma már nem lehet kapni, a Lehel hűtőszekrény.

A negyediknek befutó Tisza cipőn kissé meglepődtünk, őszintén szólva előkelőbb helyezést vártunk a ma is sokak által kedvelt márkától. Az Orion és a Videoton nagyjából azonos pontszámot kapott, az olvasók nem nagyon akartak választani a két márka között. Az utolsó helyen a Fabulon végzett 5,66 ponttal.

A nekünk küldött levelekből kiderül, hogy az olvasók szeretik a retromárkákat, nemcsak azokat, amelyeket mi felsoroltunk, a többit is. A legtöbben az ételeket, édességeket hiányolták az szavazásból, de azokról már elmondhatták véleményüket egy korábbi cikkünkben.

Nagyon sokan fájlalták, hogy az összeállításból kimaradt a Hajdu mosógép, ezt gyorsan pótoljuk is most. Röviden tehát, a gyárat 1952-ben alapították, háztartási gépeket 1957-től gyártanak. A rendszerváltás után is magyar tulajdonban maradt, a mosógépeket a mai napig gyártják.

Nosztalgiahullám

De nemcsak Magyarországon szeretik a retrotermékeket, egész Európában megint népszerűek ezek a márkák, vagy ahogy az AFP fogalmazott, a kommunista termékek visszatérnek.

Húsz évvel a berlini fal leomlása után a volt román diktátor, Nicolae Ceuşescu portréját, illetve a képével díszített szuveníreket keresik a piacokon, Belgrádban Titóról nevezik el a kocsmákat. Akik két évtizede változásokat akartak, most a kétütemű Trabantért lelkesednek, és Frania gépben mosnák a ruhákat, olvasható az AFP összeállításában. Egy dolog azonban közös, a visszaemlékezésekben és a lelkesedésben nem esik szó a minőségről.

trab

Az idősebbek nosztalgiával gondolnak a húsz évvel ezelőtti időkre, a fiatalabbak pedig egyszerűen kíváncsiak. Az is igaz, hogy a gyártók rájátszanak ezekre az érzésekre, nagyon sok ételmárka visszakerült a boltok polcaira. Néhány éve divat visszahozni a régi idők ételeit, magyarázza Mircea Kivu román szociológus. De nemcsak Romániában, itthon az egyik élelmiszerdiszkont-lánc néhány hete retronapokat tartott, a golyórágótól a régi csokoládékon át sokminden kapható volt.

„Ezek a termékek a gyerekkoromra emlékeztetnek, inkább eszem egy tábla Szerencsit, mint egy Mars csokit” – ad egy másik magyarázatot a huszonhét éves Pickatczyk Tamás. Ivan Petrov bolgár egyetemista inkább a kuriózumot szereti, ő a kommunista csomagolást emelte ki a Detska Zakuska nevű keksznél.

szerencsi

Az ételeken kívül a volt szocialista országok még egy valamiben élen jártak, mégpedig a használhatatlan gépekben. A lengyel Rotor Frania mosógépet kézzel kellett működtetni. És hiába jelentek meg az automata mosógépek azóta, évente negyvenezer darabot még mindig eladnak belőle, nyilatkozta Magda Kwiatkowska, az Emalia Olkusz cég kereskedelmi igazgatója. Igaz, mostanában már nagyon sok földműves is használja: gyümölcsöt mosnak vele, persze a ruhájuk mellett.

Még hosszan sorolhatnánk a rendszerváltás előtti időkből ittmaradt termékeket, például az olyan máig fennmaradt autómárkákat, mint a népszerű Skoda és Dacia. De a hírek szerint a kétütemű Trabantot is elkezdik megint gyártani, ezúttal elektromos változatban.