Elbukhat a fizetéshez kötött hitelkorlátozás

2009.11.25. 14:46
Nincs még megállapodás a devizahitelek korlátozásáról az MNB, a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium között, így a felek semmi konkrétumot nem árulnak el. Néhány részlet az éppen aktuális, de nem végleges tervezetről azonban kiszivárgott. A mostani tervezetből kimarad a jövedelemhez kötött korlátozás.

Szigorodna a devizahitelek felvétele, de nem olyan mértékben, mint azt e jegybank eredeti javaslata szerette volna - ez derült ki a Pénzügyminisztérium legfrissebb, de nem végleges tervezetéből, mely szabályozná a lakossági hitelezést. Az Otthon Centrum egy elemzéséből kiderül, hogy a fedezet alapú hitelezés megszűnne, kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézmények. Az adott ingatlanra maximálisan felvehető hitelt is meghatározzák, ez a forint hiteleknél a piaci érték maximum 75 százaléka, euró alapú hitelnél 60 százaléka, míg minden más devizanemnél, ideértve a svájci frank hiteleket is, legfeljebb az ingatlan értékének 45 százaléka.

Előírás lenne a pénzügyi intézményeknek hitelezhetőségi limitek kidolgozására. Euróalapú hitelkérelem esetén a hitelezhetőségi limit a forintban megállapított limit maximum 80 százaléka, míg minden más devizánál legfeljebb 60 százaléka lesz. Ezt hitel scoringnak hívják a szakmában, ez egy automatikus hiteldöntést támogató rendszer. A bankok kidolgoznak egy szabályzatot, milyen feltételek mellett kaphat az ügyfél hitelt.

Ez még nem a végleges tervezet, a felek nem mondanak konkrétumot, míg a végleges javaslat ki nem alakul. Annyit mondanak csak, hogy közelednek az álláspontok a vitatott problémákról, nincs messze a megegyezés. A jelenlegi tervezet szerint kimarad például a jövedelemhez kötött korlátozás.

A jegybank eredeti javaslata ennél szigorúbb volt, havi nettó 250 ezer forint jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés-jövedelem arány maximumát forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalékban korlátozná. Havi nettó 500 ezer forint jövedelemig ezek az arányok 40, 31, illetve 20 százalék. Az ennél nagyobb, nettó 500 ezer forint feletti jövedelműeknél a törlesztés forintkölcsönöknél 50 százalék, euróalapúaknál 38 százalék, egyéb devizákban felvett hiteleknél a jövedelem 25 százaléka lehetne.

A jövedelemhez kötött szigorítás kimaradt a mostani javaslatból, de ez nem jelenti azt, hogy akár a végleges verzióba, akár egy későbbi időpontban visszakerüljön - tudtuk meg Bánfalvi Lászlótól, Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatójától.

A háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel-fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett hitelnél 35 százalék lenne (azaz az önrész minimum 30, 46, illetve 65 százalék). A javaslat a gépjárműhitelek futamidejét 5 évben maximalizálná, ezeknél a kölcsönöknél a maximális hitel-fedezet arány forintban 80, euróban 62, egyéb devizában 40 százalék lenne.

A szigorítás mindenképpen rosszkor jönne a piacnak, annál is inkább, mivel az október elsejétől új lakások vásárlásakor igényelhető támogatott hiteltípus hatása, elsősorban a megkövetelt magas önerő miatt, elhanyagolhatónak tűnik - mondta Bánfalvi László. Az OCHC szerint a hezitálóknak érdemes megfontolni, hogy még a rendelet idénre tervezett hatályba lépése előtt elindítsák el a hitelfelvételüket. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis megindult a bankok közötti verseny, egyes pénzintézetek egyre vonzóbb hitelkondíciókkal jelentek meg. Aki az év első felében, a banki szigorítások nyomán a jövedelme, vagy önereje miatt teljesen kikerült a hitelfelvevők köréből, most kihasználhatja, hogy kedvezőbben juthat hitelhez.