Adóhiány miatt vizsgálják a Sciennetet?

2009.11.26. 15:18
Több százmillió forintos adóhiány okozása miatt indított vizsgálatot a Vám- és Pénzügyőrség egy törzsvásárlói közvetítő vállalkozásnál. Az üggyel összefüggésben egy személyt őrizetbe vettek - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) csütörtökön. Az MTI úgy tudja, hogy a ScienNetről van szó, amelyet nemrég a pénzügyi felügyelet is vizsgált, és más hatóságok eljárását kezdeményezte.

A VPOP csütörtöki közleménye szerint a szervezet Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapestre és több megyére is kiterjedő összehangolt akciót kezdett meg csütörtökön egy különösen nagy adóhiányt okozó vállalkozás működésével összefüggésben. A külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezet Magyarország területén egy speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtetett úgy, hogy a tevékenységével összefüggő, azt terhelő adófizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az MTI információja szerint a ScienNet-Rendszer elnevezésű törzsvásárlói klubról van szó. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője az értesülését nem cáfolta, de a vizsgált céget nem nevezte meg. Elmondta ugyanakkor, hogy az üggyel összefüggésben egy személyt már őrizetbe vettek.ű

A jelen adatok alapján több százmillió forintos adóhiányt keletkeztető vállalkozás működésével összefüggésben számos helyszínen házkutatást tartanak és tanúkat hallgatnak ki a személyi és tárgyi bizonyítékok biztosítása érdekében.

Az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi ismert és hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközeit lefoglalták a VPOP közleménye szerint.

  A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta a céget, erről szerdán adott ki közleményt. Mivel azonban sem a klub, sem az azt működtető gazdasági társaságok tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá, a felügyelet a vizsgálatban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.