Előzetesben egy Sciennet-főnök

2009.11.27. 14:01 Módosítva: 2009.11.27. 15:08
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a ScienNet-ügy gyanúsítottját pénteken. Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Vám- és Pénzügyőrség adócsalás miatt nyomoz a speciális törzsvásárlói rendszert működtető cég ellen. A társaság egyik vezetőjét, aki most előzetesbe került, a hét közepén vették őrizetbe.

A Vám- és Pénzügyőrség csütörtökön jelentette be, hogy adócsalás miatt eljárást indult egy speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtető társaság ellen. Bár a céget a hatóságok nem nevezték meg, hírügynökségi értesülések alapján már akkor a korábban a pénzügyi felügyelet által is vizsgált Sciennetet emlegették.

A VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága pénteken meg is erősítette, hogy a múlt héten indult nyomozás a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC magyarországi tevékenysége miatt. A céget különösen nagy adóhiányt okozó adócsalással gyanúsítják.

A pénzügyőrségi közlemény szerint a hosszabb ideje folytatott előzetes adatgyűjtés során olyan bizonyítékok szereztek meg, amelyek megalapozták azt a gyanút, hogy a Sciennet adóbevallási és adófizetési kötelezettségének sehol, így Magyarországon sem tett eleget. Azt is vizsgálják, hogy más bűncselekményt, például csalást, sikkasztást vagy piramisjáték-szervezést elkövettek-e a Sciennet vezetői. Az ügyben eddig lefoglalt bizonyítékok - nagy mennyiségű irat és elektronikus adathordozó - kiértékelése még tart.

A VPOP közölte azt is: a ScienNet International LLC ismert bankszámláit zárolták, erre a közlemény szerint "az adóhiány biztosítása, valamint az esetleges károsultak későbbi igényeinek kielégítése érdekében volt szükség". A Sciennet egyik vezetőjét, aki korábban őrizetbe vettek, pénteken a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte.

A Sciennetnél először a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálódott. Az arról az ellenőrzésről szerdán kiadott közlemény szerint a ScienNet-Rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A felügyelet ugyanakkor közölte: kezdeményezte más hatóságok eljárását.