Őrület van a pénzpiacokon

2009.11.27. 12:30 Módosítva: 2009.11.27. 17:33
Kisebb vihar kerekedett a világ pénz- és tőkepiacain Dubaj miatt. Pedig a sejkség csak tesztelte a piacot annak a belengetésével, hogy esedékes törlesztőrészleteit esetleg nem fizeti időben. A dubaji ügy elindíthatja a nagy korrekciót a tőzsdéken, de lehet, hogy most is gyorsan elfelejtik a befektetők a rossz híreket.

Frissítés: Délutánra a forint és a tőzsde is erősödni tudott, a BUX 0,5 százalékos pluszban zárt, az OTP 1,6 százalékot erősödött, az euró ára 274 forintról 272-ig csökkent.

Megint pánikolnak a befektetők a világ pénz- és tőkepiacain – egyik órában ez lehet az ember érzése, a másik órában meg az, hogy csak a szokásos két napig tartó megingással nézünk szembe, és minden marad a régiben, folytatódik a tőzsdéken a szárnyalás, a forint pedig nem tud kiszakadni a 260-270-es, euróval szembeni sávjából.

Két nap felbolydulás

Ma reggelig úgy tűnt, az első verzióval állunk szemben. Az euró árfolyama szerda este még 267 forint volt, ma reggel pedig már 275 fölé is szaladt a kurzus, vagyis a forint alig több mint egy nap alatt több mint 8 egységet gyengült az euróval szemben. Az értékvesztés nem magyarspecifikus jelenség, a régiós devizák is leértékelődtek az euróval szemben.

A hazai tőzsdén tegnap zuhantak a részvényárak, a BUX 2,5 százalékot esett. Ma reggel pedig erre még rátett 2,4 százalékos mínusszal a nyitáskor. A nagyobb részvények közül leginkább az OTP-papírokat ütötték a befektetők, a bankrészvény tegnapelőtt nap közben volt 5655 forinton is, ma reggel pedig 5201 forintig verték be a befektetők a kurzust, vagyis durván másfél nap alatt 8 százalékos zuhanást szenvedett el a papír. Európában is hasonló mozgásokat figyelhettünk meg.

Aztán szinte varázsütésre megfordult a hangulat a világ pénz- és tőkepiacain. Az európai tőzsdeindexek pluszba lendültek, ahogyan a BUX is, már 0,4 százalékos emelkedést mutat a tegnapi záróértékéhez viszonyítva. Az OTP-papírok is a pozitív tartományba küzdötték fel magukat, 0,7 százalékkal haladják meg a tegnapi zárószintjüket, 5270 forinton forognak. A forint is visszaerősödött a tegnap esti szintjére, az euróval szembeni árfolyam 272 közelében jár.

A dubaji ügy

Az egész csapkodást közvetlenül Dubaj számlájára írják a szakértők, elemzők. Az Egyesült Arab Emírségekbe tartozó dubaji sejkség tegnap azt tudatta a Dubai World nevű állami alap befektetőivel (60 milliárd dollárnyi adóssága van ennek az alapnak), hogy elképzelhető, hogy esedékes törlesztéseinek elhalasztását kéri. A feltételes mód lényeges, ugyanis nem arról van szó, hogy egyáltalán nem fizeti ki a hitelezőket, hanem – ahogyan azt elemzők mondják – csak teszteli a piacot, mi lenne, ha esetleg nem fizetne, de aki ebbe nem megy bele, annak mégis haladék nélkül utalja a törlesztést.

A piac először a rossz hírt hallotta meg – magyarázta lapunknak Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Azért lepődött meg a világ, mert most fordulna először, hogy Dubaj nem tudna időre fizetni, eddig erre senki nem is gondolt.

Azért is megrettentek a befektetők, mert sok bank nagyon sok pénzzel hitelezte a dubaji állami alapot, ha pénzük egy részéhez nem jutnának hozzá, az megint csak rossz hír lenne számukra, a nyereségük egy részéről le kellene mondaniuk, illetve az ezen az ügyleten elszenvedett veszteségre céltartalékot kellene képezniük az amúgy is megtépázott – főként brit, német, francia, svájci és holland – bankoknak.

A befektetők az elmúlt hetekben újra egyre érzékenyebben reagáltak a világgazdaságból érkező rossz hírekre, úgy tűnik, hogy a márciusban kezdődött nagy részvénypiaci száguldásnak vége szakadhat, benne lóg a levegőben egy korrekció.

Dubajból ma újabb hírek érkeztek. A sejk azt közölte, hogy pontosan tudták, mi lesz a piac reakciója a hír megszellőztetésére. A befektetők ebből megértették, Dubaj egyelőre a piacot teszteli, és nem biztos, hogy egyáltalán nem fizet. Ez hozott enyhülést a pénz- és tőkepiacokon.

Pár nap alatt kiderül, itt van-e a nagy korrekció

Elemzők egyelőre nem tudják, hogy a dubaji ügy szikra lesz-e a részvénypiaci zuhanáshoz, vagy ismét túlteszik magukat a tőzsdék a rossz híren. Várjuk ki a hétfőt, és meglátjuk, újabb téves riasztás-e ez, vagy tényleg a válság második, véres hulláma söpör keresztül a fejünk felett - írja napi piaci kommentárjában Márvány Zsolt, a Commerzbank treasury sales vezetője, aki inkább az előbbit tartja esélyesnek a Portfolio.hu beszámolója szerint.

A dubaji fejlemények által kiváltott globális részvénypiaci zuhanás annak a jele, hogy a kormányok rendkívüli intézkedései és elköltött milliárdjai önmagukban nem tudják megvédeni a pénzügyi piacokat - jelentette ki Arnab Das, a Roubini Global Economics szakértője. Arnab Das úgy véli, hogy növekedni fog a részvénypiacok volatilitása és a kockázatkerülés a befektetők körében. A jóslatairól ismertté vált professzor, Nouriel Roubini elemzőcégének közgazdásza szerint a dubai hírek piaci következményei azt jelzik, hogy miközben a világ jegybankjai stabilizálták a pénzügyi rendszert, nem tudnak minden problémát eltűntetni. A fellendülés folyamatban van, azonban mindezt komoly kihívások övezik.

A 25 milliárd dolláros feltörekvő piaci portfólióért felelős Mark Möbius szerint már régóta a levegőben lógott a korrekció, a dubaji események pedig az utolsó lökést is megadhatják a piacnak. A Bloomberg-nek adott nyilatkozatában pontos mértéket nem mondott, a szavaiból viszont azt lehetett kiolvasni, hogy komolyabb zuhanással számolhatunk a kockázatvállalási hajlandóság visszaesése miatt. Az elmúlt hónapokban megfigyelhető bika piacokon nem lehet meglepetés egy 20 százalékos korrekció, a dubaji eseményeket nézve pedig készüljünk fel a legrosszabbra. "Senki sem tudja most megmondani, hogy mikor és pontosan mekkorát eshet a piac, azonban annyi biztos, hogy lesz korrekció" - tette hozzá Möbius.