Mától termel a Higi papírgyára

2009.11.30. 13:31
Ma kellett elkezdeni a próbaüzemet a Higi Papirsoft Zrt. szolnoki papírgyárában, legalábbis erről tájékoztatott minket korábban a gyárépítést finanszírozó állami fejlesztési bank, az MFB. Hogy így van-e, ezt a Higinél – amely egyik tulajdonosa pert indított a cég tulajdoni viszonyainak változása miatt – senkitől sem sikerült megtudnunk.

A beruházó tájékoztatása szerint a próbaüzem várható kezdete 2009. november 30-a – a Magyar Fejlesztési Bank ezt a választ adta e hó elején, amikor az állami tulajdonú MFB nagyjából hétmilliárdos hiteléből épülő szolnoki papírgyár sorsáról érdeklődtünk. A Higi Papirsoft Zrt., mint arról korábban beszámoltunk, évek óta építi a gyárat a szolnoki ipari parkban, ám a beruházásban részt vevő cégek egy részét nem fizette ki, és tartozott az ipari parkot működtető kft-nek is.

A cég vezetése és tulajdonosi összetétele májusban alakult át, jelenleg többségi tulajdonosa a a Virgin-szigeteken bejegyzett Challenger Consultancy Services Ltd., míg a kisebbségi tulajdonos a gyárba a papíripari gépeket szállító olasz Over Meccanica SpA. Elvileg legalábbis, gyakorlatilag ugyanis az Over Meccanica a bírósághoz fordult a változások miatt.

A Fővárosi Bíróságtól kapott tájékoztatás szerint az olasz cég cégbejegyző végzés hatályon kívül helyezése érdekében indított pert a Higi ellen, az első tárgyalási nap februárban lesz. A veronai cég tulajdonosa, Emilio Robbi korábban azt nyilatkozta, egymillió euró készpénzt és hárommillió eurós bankgaranciát adtak a Higinek, ahogy fogalmazott: "olyan támogatást nyújtottunk, amely messze túlment azon a szinten, amely a projektben való szerepvállalásunk kapcsán elvárható".

A májusi tulajdonosváltásról korábban a szolnoki szoljon.hu hírportál azt írta: nem történt más, mint hogy a többségi offshore céget pénzügyi befektetők vásárolták meg. Az új többségi tulajdonos azonban lényegében csak visszatért, a Challenger ugyanis a cégbírósági adatok szerint 2003-tól május 6-ig már ott szerepelt a Higi birtokosai között (a korábbi cikkünkben írottakkal szemben nem is a Higi ellen kértek végrehajtást, hanem a Challenger ellen nyújtott be az alvállalkozók egyike fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet októberben).

Terner Géza, a cég vezérigazgatója a megyei lapnak azt nyilatkozta: "november végén, legkésőbb december első napjaiban indítjuk a gépeket". A cég által korábban felhalmozott tartozásokról azt mondta, a szállítói tartozások meghaladták a félmilliárd forintot, ezekből "mintegy négyszázmilliót már kifizettünk, egy másik csomag törlesztésére pedig megállapodásokat kötöttünk az érintettekkel. A teljesítés nélküli és a rosszul, hibásan teljesített számlákat peresítettük" – fogalmazott Terner, aki az ipari parkkal szemben fennálló több mint százmilliós tartozásról azt mondta: még idén kifizetik több mint felét, a jövő év elején pedig a maradékot.

Hogy a hitelező banknak ígérteknek megfelelően megkezdődött-e ma a termelés a szolnoki papírgyárban, azt nem sikerült megtudnunk. A cég honlapján található két telefonszám egyikén ugyan sikerült elérnünk valakit – nem mutatkozott be –, ám azt mondta, ő nem nyilatkozhat, a cég vezetőinek elérhetőségét sem adhatja meg, és nem tudja, megkezdődött-e Szolnokon a próbaüzem. Arra a kérdésünkre, hogy a szolnoki gyár számát meg tudja-e adni, azt válaszolta: tudomása szerint oda még nem kötötték be a telefont.