Késik a banki magatartási kódex

2009.12.01. 07:18 Módosítva: 2009.12.01. 07:25
Csúszik a banki Magatartási Kódex hatályba lépése, a bankok azonban vállalják, hogy addig is önkéntesen betartják a dokumentumban foglaltakat, és a módosított Hpt. hatályba lépéséig a vállalt moratóriumot is fenntartják.

A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex a tervek szerint december 1-jén lépett volna hatályba, a Hitelintézeti törvény (Hpt.) módosításával egyidejűleg. A parlament azonban még nem fogadta el a törvénymódosítást. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője azt mondta, a végszavazás december 14-én lesz.

"A bankok kötelezőnek tartják magukra nézve a Magatartási Kódexet, annak ellenére, hogy a módosított Hpt. nem tud december 1-jével hatályba lépni" - mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. A bankok a módosított Hpt. hatályba lépéséig vállalják a moratórium fenntartását is - tette hozzá. A kódex aláírói eredetileg a kódex hatályba lépéséig, de legkésőbb 2009. december 1-jéig vállalták, hogy nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást, továbbá árverezéseket sem a bedőlt hitelek kapcsán.

A Magatartási Kódex egyebek mellett meghatározza a felelős hitelezés normáit a szerződéskötés előtt, a hitel futamideje alatt, az ügyfél fizetési nehézségei, továbbá végrehajtás esetén. Megfogalmazza az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó szabályokat is. A hitelnyújtók a kamatot csak a kódexben szereplő feltételek változása esetén módosíthatják egyoldalúan, a díjak, jutalékok a jövőben legfeljebb az infláció mértékében növekedhetnek. Az ügyfelek költségeiben a kedvező változásokat is érvényesíteni kell. Azon hitelszerződéseket pedig, amelyek automatikusan nem megújíthatók, és futamidejük nem haladja meg az egy évet, nem lehet az ügyfél számára hátrányosan módosítani.

A kódexhez csatlakozók vállalták azt is, hogy igyekeznek elkerülni a végrehajtást, ha mégis sor kerül rá, a fedezetül szolgáló ingatlant nyilvánosan értékesítik, opciós vételi jog érvényesítése előtt pedig 90 napot biztosítanak az adósnak arra, hogy maga értékesíthesse ingatlanát.

A kódexhez minden lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szervezet csatlakozhatott, így a kereskedelmi bankokon kívül a jelzálog-hitelintézetek, a lakás-takarékpénztárak, a takarék- és hitelszövetkezetek, a pénzügyi vállalkozások és fióktelepek, valamint a hiteltermékeket kínáló biztosítók és nyugdíjpénztárak is. A dokumentumot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján közzétett lista szerint eddig 158 pénzügyi szolgáltató írta alá.

A csatlakozóknak üzletszabályzatukban fel kell tüntetniük, hogy a kódexben foglaltakat elfogadják és alkalmazzák. Bár a csatlakozás önkéntes, a kódexben foglaltak betartása számon kérhető és szankcionálható. A felügyelet a hatályba lépést követően folyamatosan ellenőrzi a kódex betartását, és honlapján közzéteszi ezzel kapcsolatos megállapításait.