Oszkó kevesli a vállalkozók által fizetett járulékot

2009.12.18. 16:24 Módosítva: 2009.12.18. 16:27
Januártól változik a vállalkozók járulékfizetési rendje, maguknak kell megbecsülniük a munkájuk átlagos piaci értékét, amely a társadalombiztosítási járulék alapját fogja képezni. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint azon a hazai gyakorlaton szeretnének változtatni, hogy a munkavállalókkal szemben az önfoglalkoztatók igen csekély járulékot fizetnek. Ez igen jelentős terheket ró a munkavállalókra, és jelentős oka annak, hogy a tb-terheket általában nem lehet csökkenteni, mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Zara László a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint nem lehet meghatározni a szakmánkénti értéket, részben azért, mert sok vállalkozó nem csak egy tevékenységet végez, másrészt azért sem, mert a vállalkozói munkának nincsen időbeli korlátja. Ez a tény jogbizonytalanságot okoz, ezért is támadták meg az Alkotmánybíróságnál a rendelkezést.

Vállalkozásból kétféleképpen lehet pénzhez jutni, személyi jövedelem vagy osztalék útján. Ha nem nyereséges, akkor nem nagyon lesz osztalék, illetve ha nem veszi ki ezt az osztalékot, akkor akár kiveszi, akár nem, járulékot kell fizetni utána, mondta el Zara László.

Oszkó Péter viszont azt állítja, a rendelkezés csak azokra vonatkozik, akiknek magasabb a jövedelme. "Mindenki tudja, egy olyan ország vagyunk, ahol több mint egymillió ember minimálbér után fizet járulékot. Ebbe a több mint egymillió emberből néhány százezer munkavállaló, a többi önfoglalkoztató" - mondta Oszkó Péter.

Azoknak, akik számára nehézséget okoz a szakma piaci értékének meghatározása, választhatják azt a lehetőséget, hogy a nyereség 80 százalékát számítják be ehelyett.

A törvénnyel a pénzügyminiszter szerint azon a hazai gyakorlaton szeretnének változtatni, hogy a munkavállalókkal szemben az önfoglalkoztatók igen csekély járulékot fizetnek. Oszkó szerint ehhez nagyon hasonló törvény több országban létezik, és ott meg sem kérdőjeleződik hogy lehet a tevékenység értékét meghatározni.