Elbúcsúzhatunk a négynapos hétvégétől

2009.12.27. 20:11 Módosítva: 2009.12.27. 20:11
Sokáig nem lesz extra hosszú hétvégénk: jövőre egy ünnep sem esik keddre vagy csütörtökre. Négynapos pihenőre 2011 márciusáig várnunk kell. Magyarországon egyébként is kevés az ünnepnapok száma – a térségben például a szlovákoknak öttel több ilyen napjuk van –, ráadásul 2010-ben ezek nagyon rosszul helyezkednek el a naptárban: négy belőlük szombatra vagy vasárnapra esik.

Tavaly még ötnapos volt a karácsony, idén már csak négynapos pihenő jutott. És még ennek is örülhetünk (illetve akik már szilvesztekor sem dolgoznak, azok az év utolsó hetében kapnak még egy négynapos pauzát), a következő ilyen alkalomra ugyanis 2011 márciusáig kell várni. Akkor keddre esik 15-e, és ha addig az Európai Unió nem törli el a munkanap-áthelyezéseket, ismét négy napig lógathatjuk a lábunkat.

Háromnaposok sorozata

Jövőre viszont be kell érnünk háromnapos hétvégekkel, igaz, olyanból a mostani újévivel együtt hat is akad. Ebből kettő, a húsvét- és a pünkösdhétfő természetszerűleg háromnapos ünnepet eredményez. Idén ez a két egyházi ünnep meglehetősen korán lesz, április első hétvégéjét követi április 5-én húsvéthétfő, így már május utolsó harmadában jön pünkösd ünnepe is, 24-én lesz pünkösdhétfő.

Hétfőre esik emellett jövőre március 15-e, így az első tavaszi ünnepnapon is háromnapos hétvégénk lesz. Ahogyan a nyár végén is: augusztus 20-a pénteken lesz. Majd ismét egy egyházi gyökerű hétfői ünnep – ez azonban nem automatikusan kötődik a hétfőhöz –, november 1-je, mindenszentek napja.

Az azt megelőző héten viszont nem lesz extra pihenés október 23-án, az 56-os forradalom napja ugyanis szombatra esik. Szintén szombaton lesz május elseje is 2010-ben, de ami ennél is szomorúbb: jövőre a teljes karácsony hétvégére esik.

A tíz hivatalos ünnepnapból tehát négyet is elbukunk 2010-ben, így legalább a pénteki december 24-ét megkaphatnánk pihenőnapnak (a munkaügyi szabályozásnak visszatérő témája, hogy a karácsony előtti is legyen ünnepnap, 2005-ben volt is ilyen MDF-es módosító javaslat a Munka törvénykönyvéhez, ám a parlament végül nem szavazta meg). Pontosabban megkapjuk, ám nem ellentételezés nélkül: 24-ét december 11-én, szombaton le kell dolgoznunk.

Még rosszabb jön

Bármennyire lehangoló is, hogy jövőre csak hat szabadnapunk lesz, a helyzet messze nem olyan rossz, mint 2011-ben lesz. Akkor ugyanis a lehető legkevesebb ünnepnap, mindössze három esik hétközi időszakra. Így bár akkor lesz a már említett négynapos hétvégénk, ezen túl az automatikusan hétfőre eső húsvéton, pünkösdön kívül csak november 1-je és december 26-e esik majd hétköznapra, az összes többi ünnepnap hétvégén lesz (igaz, legalább a december 24-ét nem kell majd ledolgozni, lévén szombatra esik).

 Évszám  Hétköznapra eső ünnepnapok
   

Aztán még 2012 is hétvégi ünnepnappal, vasárnapi január 1-jével indul. Igaz, utána jöhet a nagy láblógatás. Abban az évben hét munkaszüneti napunk lesz, a karácsony például keddre és szerdára esik, így akkor munkanap-áthelyezéssel akár öt napot is munka nélkül tölthetünk.

Bezzeg máshol

Az egyébként, hogy jövőre mindössze hattal csökken a lehetséges tíz helyett a munkanapok száma – a világ több államában bevett gyakorlat, hogy ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor azt "lepihenhetik" az ahhoz közelebb eső munkanapon – azért is baj, mert nálunk kevés fizetett munkaszüneti nap van. A térség szinte minden államában több ünnepet tartanak nyilván, mint Magyarországon.

A rekordnek az általunk fellelt adatok szerint – ezek forrása elsősorban egy német nyelvű ünnepnap-nyilvántartó kalendárium – a szlovákok számítanak, akik naptárában évi 15 munkaszüneti nap – öt állami ünnep és tíz egyéb szabadnap – szerepel. Náluk például hivatalos ünnepnap december 24-e is, ami csak Európa néhány országára jellemző (bár például a finneknél hivatalosan nem ünnepnap, valójában a legtöbb munkahelyen ezen a napon sem dolgoznak). A szlovák ünnepnapok ideológiailag eléggé vegyesek egyébként, megünneplik nagypénteket, Cirill és Metód napját, de a fasizmus elleni győzelemét is (viszont pünkösdöt nem).

A térségben a szlovákokat a horvátok követik 14, majd az osztrákok és a csehek 13-13 ünnepnappal. Ezután jön Szlovénia, ahol ugyan 15 ünnepnap van, ám ebből csak tizenkettő munkaszüneti nap (ők egyébként december 26-án a karácsony mellett a függetlenségüket is ünneplik). A térségben tíznél több hivatalos ünnepnap van a lengyeleknél, míg a németeknél az egy állami ünnepnap mellett szövetségi államonként 9-13 munkaszüneti nap van egy évben.

A környező országok közül csak a kilenc szabadnapos Romániában rosszabb a helyzet, mint nálunk. A szerb és ukrán adatokat a pravoszláv egyházi ünnepek miatt nehezebb összehasonlítani, ám Ukrajna például azok közé a korábban már említett országok közé tartozik, ahol a hétvégi ünnepnapokért hétköznap jár pihenés.