A hitelkiváltás éve jöhet

2009.12.29. 11:05
A 2009-es év a válság hatásainak csökkentését – a megnövekedett hitelterhek miatt bajba jutott lakosság megsegítését, a meglévő lakástámogatási rendszer felülvizsgálatát és szigorítását, valamint a hitelpiac szabályozását – célzó kormányzati intézkedések sorozatával telt. Az Otthon Centrum Hitel Center szerint jövőre ugyan még minimális, de 2011-től komolyabb növekedés várható a hitelpiacon. A 2010-es év legnagyobb sikerterméke a hitelkiváltás lehet, amikor a megbízható és pontosan törlesztő ügyfeleket a bankok különböző kedvezményes, előnyösebb feltételű konstrukciókkal keresik meg, valamint előtérbe kerülhet a lakástakarék-pénztári megtakarításon alapuló hitelezés.

2010-ben nem számítunk drasztikus változásra a hitelpiacon, legfeljebb 1-2 százalékos bővülésre, 2011-ben azonban várakozásaink szerint komolyabb növekedés indulhat be. - állítja Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója. A piac továbbra is kétpólusú lesz: bankokkal, akik továbbra is aktív, adott esetben markáns hitelezési politikát folytatnak és azokkal, akik visszafogják a hitelkihelyezést és inkább meglévő portfoliójuk szinten tartásával lesznek elfoglalva.

Az Otthon Centrum Hitel Centere szerint nem várható enyhülés a konzervatív hitelezési arányokban sem, amelyek azt jelzik, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adható; ezeket jelentősen lecsökkentették a bankok tavaly ősszel.

Hosszabb távon viszont a bankok oldaláról egyértelműen optimizmusra adhat okot a nemrég megjelent kalkuláció, miszerint ma hazánkban a lakásállománynak 38 százaléka jelzáloggal terhelt, ami bőven alacsonyabb a nyugati országok mutatójánál.

A nemrég elfogadott pénzügyi törvények piaci hatását minimálisnak vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői, mivel a jogszabályi változások leginkább az ügyfelek érdekeit szolgálják, az ő biztonságérzetüket növelik és nem a pénzintézetek hitelezési aktivitását. A forinthitelek iránt nőhet az érdeklődés, de további alapkamat és díjcsökkenés szükséges ahhoz, hogy teret nyerjenek a devizahitelekhez képest.

Hitelkiváltás

A jövő év talán legérdekesebb fordulata a hitelkiváltás elterjedése lehet. Azoknak az ügyfeleknek, akik időben és rendszeresen törlesztik a hitelüket, a bankok különböző ajánlatokat dolgozhatnak ki, amellyel számukra kedvezőbb feltételű hitel konstrukciókat érhetnek el.

Nyugaton már régóta elterjedt, hogy a bankok nem csak új lakáshiteleket helyeznek ki, hanem a piacon kintlévőket is kezelik olyan módon, hogy kedvező konstrukciókat kínálnak fel azoknak a hitelfelvevőknek, akiket elég biztonságosnak ítélnek meg ahhoz, hogy átcsábítsák őket magukhoz. Ebben az esetben mindkét fél jól jár; az ügyfél jobb feltételekkel folytathatja a meglévő hiteltörlesztését, a bank pedig új ügyfelet nyer – mondta Bánfalvi László. Azonban, ahhoz, hogy Magyarországon ez elterjedjen,szükség lenne a pozitív adóslista mielőbbi bevezetésére, amely elérhetővé tenné a megbízható ügyfelek névsorát és ezáltal fellendítené a hitelpiacot.

Továbbra is kérdéses azonban, hogy a hamarosan életbe lépő LTV – hitelfedezeti arány-szabályozás a hitelfeltételekről, milyen teret ad az új hiteleknek, valamint milyen feltételekkel lehetséges egyáltalán átvinni egyik banktól a másikhoz egy hitelt; szigorúbb vagy a korábbihoz hasonló módon.

Állami támogatás

A 2010-es év másik újdonsága a lakástakarék-pénztári megtakarításon alapuló kedvezményes hitelek elterjedése lehet. A lakástakarék-pénztári megtakarítás választása esetén a megtakarítások után járó 30 százalékos állami támogatással sokkal könnyebben gyűjthető össze a lakásvásárláshoz szükséges összeg. Ez az állami támogatás jövedelmi helyzettől, életkortól függetlenül mindenkinek jár, nem az adóbevallás során kell visszaigényelni, és közvetlenül örökölhető. A konstrukció előnye, hogy sokféle lakáscélra; vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, lakáscélú hitel kiváltásra is felhasználható.

A megtakarított összeggel pedig azonos vagy akár magasabb összegű igen kedvező kamatozású kölcsönt is igényelhető, forint alapon, egyszerűsített hitelbírálattal, akár pl. 5,92 százalék thm-el, fix havi törlesztő részletekkel.

Míg Nyugat-Európában és a környező országokban a lakásvásárlást megelőzően sokkal nagyobb az öngondoskodás szerepe és a lakástakarék-pénztári szerződések aránya, addig nálunk ez a konstrukció napjainkig kevésbé terjedt el. Ez leginkább azért alakult így, mert amíg külföldön egyáltalán nem létezik állami támogatás lakásvásárláshoz, addig Magyarországon az emberek inkább a szocpol adta lehetőségekkel éltek. Most, hogy ezek a támogatások jelentősen csökkentek, nálunk is várható, hogy népszerűbb lesz a lakástakarék-pénztári megtakarítás – mondta Bánfalvi László.