Az OTP-nél folytatja a volt MNV-vezérhelyettes

2010.01.08. 15:08 Módosítva: 2010.01.08. 15:38

Az OTP Csoportnál folytatja munkáját Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közelmúltban lemondott vezérigazgató-helyettese - derült ki Csányi Sándornak, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatójának pénteken a Debreceni Egyetem Agrár-Műszaki Tudományok Centruma évnyitó szakember-találkozóján mondott szavaiból.

Csányi Sándor egyebek mellett az OTP fontos üzletpolitikai céljának nevezte, hogy jelentős szerepet vállaljon a földforgalmazásban és -finanszírozásban. Ennek kapcsán jegyezte meg a bankvezér, hogy "Benedek Fülöp csatlakozik az OTP Bankhoz". Csányi Sándor egyébként méltatta a debreceni agrárcentrumban folyó kutató-fejlesztő munkát, amit támogat az OTP.

Benedek Fülöp 2008 februárjától volt az MNV vezérigazgatóhelyettese, december elején kérte felmentését a pénzügyminisztertől.  Benedek Fülöp lemondására azt követően került sor, hogy a Heves Megyei Bíróság másfél év börtönbüntetésre ítélte, de az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette. A büntetés része emellett egy hárommillió forintos pénzbírságra ítélte hivatali visszaélésért egy pákozdi földügylet miatt.

A bíróság határozata szerint Benedek Fülöp 2006 elején hivatali és eljárási jogait túllépve a felügyelete alatt működő hivatalok alkalmazottainak közvetlen utasításával és törvénytelen eszközökkel segítette, hogy egy pákozdi állami földterület külföldi kézbe kerüljön.

Nem Benedek Fülöp az első olyan ember, aki egy állami vállalat éléről került az OTP Bankhoz.

Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója 1997 óta a bank igazgatóságának külső tagja. Pintér Sándor volt belügyminiszter is a külső igazgatóság tagja 2006 áprilisától. Pintér 1996-ig országos rendőrfőkapitány volt, 1997 áprilisa és 1998 júliusa között a bank igazgatósgának volt a tagja. 1998-2002 között volt belügyminiszter a Fidesz kormányzása alatt. Simicska Lajos, az APEH volt elnöke 2001-ben került az OTP Bankhoz.