Újra sztrájkolni fognak a vasutasok is

2010.01.11. 13:17 Módosítva: 2010.01.11. 13:36
A BKV-s buszsofőröket támogató szolidaritási sztrájkot tart kedden a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete – jelentette be hétfőn Gaskó István elnök. A vasúton határozatlan idejű munkabeszüntetés lesz, de még titok, mikortól. Mivel a VDSZSZ-sztrájkok általában a budapesti fejpályaudvarok lebénulását eredményezik, ha kedden elkezdik, akkor a fővárosban még nehezebb lesz közlekedni.

Határozatlan idejű szolidaritási sztrájkot hirdet a VDSZSZ a BKV-val, azt ugyanakkor még nem tudni, hogy mikortól – mondta el Gaskó István. A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva elmondta: elkézelhetőnek tartja, hogy már keddtől beszüntetik a vasutasok a munkát, de a BKV dolgozóinak tervzett sztrájkja alatt szervezik saját munkabeszüntetésüket – írja a Független Hírügynökség.

A VDSZSZ azt közölte: kezdeményezték a MÁV-cégcsoport illetékesével, a MÁv-Start menedzsmentjével a tárgyalást a még elégséges szolgáltatásról. A megbeszélést hétfőn délután fél ötre hívták össze.

A korábbi sztrájkok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a VDSZSZ-hez tartozó vasutasok a kelet-magyarországi vonalak mellett leginkább a fővárosi fejpályudvarokon erősek. Így ha tényleg kedden lesz a munkabeszüntetés, akkor az várhatóan jelentősen megnehezíti a Budapesten belüli vasúti közlekedést éppúgy, mint az elővárosi vonatok bejutását a fővárosba.

Ezt megerősítette Gaskó István VDSZSZ-elnök nyilatkozata is, miszerint elsősorban Budapest környékének vasúti közlekedésre koncentrálnak majd, de a munkabeszüntetés hatással lesz az ország egész vasúti közlekedésére.

Gaskó István arról is beszélt: Magyarországon súlyos munkaügyi konfliktusok alakultak ki az utóbbi hetekben. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a BKV, a harmadik legnagyobb munkáltató cég Magyarországon kollektív szerződés nélkül foglalkoztassa a dolgozókat – mondta a VDSZSZ (és egyben a Liga szakszervezeti konföderáció) elnöke. Arról is beszélt, hogy a szolidaritási sztrájknak kellő támogatottsága van a vasutasok körében. Fontosnak nevezte, hogy a magyar munkavállalók kiálljanak egymásért.

A VDSZSZ a buszsofőrök keddi sztrájkját támogatja a meghirdetett munkabeszüntetéssel. A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak – ezt érezhették is, amikor a múlt héten tömeges járatkimaradásokat és késéseket okoztak a buszsofőrök azzal, hogy betartották a szabályokat.

A BKV és a szakszervezetek folyamatosan tárgyalnak, eddig eredmény nélkül. Legutóbb hétfőn délelőtt volt egyeztetés, délután még egy újabb kör várható, ha az is eredménytelen lesz, kedden leáll a fővárosi buszközlekedés.