Kirúgták Rétfalvi Györgyöt az ITD éléről

2010.01.11. 12:05 Módosítva: 2010.01.11. 12:32
Azonnali hatállyal menesztették Rétfalvi Györgyöt, a nemzeti befektetési és kereskedelemfejlesztési cég vezérigazgatóját. A társaságnál tavaly a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódott, előtte belső, minisztériumi vizsgálat is folyt, miután egy később visszavont közbeszerzési eljáráson Rétfalvi volt üzlettársát mondták ki nyertesnek. Rétfalvi György szerint a miniszter döntése megalapozatlan és jogsértő, ezért munkaügyi bírósághoz fordul.

Varga István gazdasági miniszter a nemzeti befektetési ügynökség, az ITD Hungary Zrt. vezetőjének, Rétfalvi Györgynek a vezérigazgatói kinevezését a mai napon visszavonta, munkaviszonyát rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette – közölte a gazdasági minisztérium hétfőn. Az ITD-nél a múlt év végén előbb minisztériumi belső ellenőrzés folyt, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálódott.

A tárca közleménye szerint "az ITD Hungary Zrt.-ben 2009 őszén lefolytatott KEHI-vizsgálat alapján" döntött úgy a gazadsági miniszter, hogy az ITDH vezérigazgatóját vezetői tisztségéből visszahívja, munkaviszonyát 2010. január 11-ével, rendkívüli felmondással megszünteti. A minisztérium a KEHI-vizsgálat eredményéről annyit közölt: "az ITD 2007-2009-es működését áttekintve, több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén".

retfalvi gyorgy

Mint ismeretes, a vizsgálatokat az előzte meg, hogy – mint azt annak idején megírtuk – tavaly augusztusban az ITD Hungary egy közbeszerzési eljárásán egy olyan, áprilisban alapított cég nyert el egy 100+200 millió forintos megbízást, amely tulajdonosa és ügyvezetője Rétfalvi korábbi üzlettársa, Vad Attila volt. Rétfalvi erről azt mondta, hogy valóban ismeri Vadot, akivel tényleg volt üzleti kapcsolata is, de állította, hogy ez a többi pályázóról is elmondható.

Az eredményhirdetést követően a gazdasági miniszter a tenderdokumentációt bekérette a minisztériumba, majd belső vizsgálatot rendelt el az ITD-nél. Ezt követően a tárca úgy döntött, hogy a közbeszerzési eljárást visszacsinálja, illetve leállított egy másik, még folyamatban lévő tendert is (amely pályázóiról Rétfalvi azt mondta, többségüket szintén ismeri).

A minisztériumi belső vizsgálat után szeptember elején rendelte el Bajnai Gordon kormányfő a KEHI-vizsgálatot, ami már októberben lezárult, és aminek eredménye alapján a miniszter most menesztette Rétfalvit. A gazdasági tárca közölte, hogy a felmentett vezérigazgatónak végkielégítés nem jár, és utódjáról a gazdasági miniszter "az ügynökség zavartalan működése érdekében mielőbb döntést hoz."

Rétfalvi szerint törvénytelen a kirúgása

Rétfalvi György szerint a miniszter döntése megalapozatlan és jogsértő, ezért munkaügyi bírósághoz fordul. Mint lapunknak elmondta, a KEHI vizsgálata október végén lezárult, de semmilyen törvénysértést nem állapított meg, személyi döntésre sem tett javaslatot. Ugyanakkor hangsúlyozta: ha a KEHI vizsgálata fel is tárt volna valamilyen problémát, akkor annak lezárása után 15 napig lehetett volna őt rendkívüli felmondással elküldeni. A volt vezérigazgató kezdeményezni fogja a vizsgálati anyag nyilvánossá tételét.

A rendkívüli felmondás miatt Rétfalvi nem kap végkielégítést, egyébként egy havi végkielégítés és nyolc havi fizetett felmondási idő járna neki, ami összességében valamivel több, mint bruttó 10 millió forintot jelent. A KEHI a vizsgált három éves időszakra vonatkozóan összesen 10-15 millió forintnyi kifizetést kifogásolt néhány esetben, miközben a vizsgálatok költsége csak az ITD-nél elérte a 20 millió forintot, mondta el Rétfalvi György. A vezérigazgatót azért is meglepte a döntés, mert péntek délután állapodott meg a minisztériummal egy 200 millió forintos megtakarítási csomagról, mely alapján éppen ma kezdte meg az ITD átszervezését.