Kilián Csaba lett az ITD új vezetője

2010.01.12. 10:50 Módosítva: 2010.01.12. 10:50
Kilián Csaba eddigi befektetési igazgató lett az ITD Hungary új vezérigazgatója, közölte a gazdasági tárca kedden. Az állami befektetési ügynökség korábbi vezérigazgatóját, Rétfalvi Györgyöt hétfőn rendkívüli felmondással menesztette Varga István gazdasági miniszter.
Kilián Csaba
Kilián Csaba

Rétfalvi György vezérigazgató visszahívását követően Varga István gazdasági miniszter Kilián Csaba befektetési igazgatót kérte fel az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatói teendőinek ellátására. Kilián Csaba a megbízást elvállalta, közölte kedden a gazdasági tárca.

Az új vezérigazgató mérnök és közgazdász végzettséggel rendelkezik, az ITD Hungary honlapján lévő életrajza szerint a cég elődszervezetének egyik alapító tagjaként az 1993-as indulás óta különböző vezető pozíciókat tölt be a cégnél. Ötödik éve, 2005 óta befektetési igazgató, külföldi befektetési projektek menedzselésével, kül- és belföldi szakmai programok megvalósításával és a magyar befektetési lehetőségek felkutatásával foglalkozik, 2005-ben a köztársasági lovagkeresztet kapott.

Rétfalvit hétfőn azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással rúgták ki a befektetési és exportösztönzési feladatot ellátó állami cég éléről. A gazdasági miniszter a tavaly októberben lezárult KEHI-vizsgálatra és annak megállapításaira hivatkozva szüntette meg Rétfalvi munkaviszonyát.

A vizsgálati jelentésről a tárca hétfőn azt közölte: "az ITD 2007-2009-es működését áttekintve, több esetben is szabálytalanságokat talált a vállalkozási, szolgáltatási és tanácsadási szerződések, valamint a költséggazdálkodás terén. Emellett a vizsgálat során hiányosságokra derült fény a szakmai, szervezeti működési szabályok, illetve a vezérigazgatói körben felmerülő ellenőrzési kötelezettségek betartása, betartatása terén".

Mint ismeretes, a vizsgálatokat az előzte meg, hogy – mint azt annak idején megírtuk – tavaly augusztusban az ITD Hungary egy közbeszerzési eljárásán egy olyan, áprilisban alapított cég nyert el egy 100+200 millió forintos megbízást, amely tulajdonosa és ügyvezetője Rétfalvi korábbi üzlettársa, Vad Attila volt. Rétfalvi erről azt mondta, hogy valóban ismeri Vadot, akivel tényleg volt üzleti kapcsolata is, de állította, hogy ez a többi pályázóról is elmondható.

A minisztérium döntését követően Rétfalvi György sajtóbeszélgetésen azt mondta: a miniszter döntése megalapozatlan és jogsértő, ezért munkaügyi bírósághoz fordul. A rendkívüli felmondás miatt egyébként nem kap végkielégítést, ami – miután egyhavi végkielégítés és nyolchavi fizetett felmondási idő járna neki –, ami összességében valamivel több, mint bruttó tízmillió forintot jelent.