Az ÁAK szerződést bontott a PPO-val

2010.01.15. 10:50
Az ÁAK Zrt. január 15-én szerződést bontott a ppo.hu oldalt üzemeltető Investech Kft-vel, amely a www.autopalyamatrica.hu weboldalon is elérhető internetes e-matrica vásárlási szolgáltatást működtette – tájékoztatta az Indexet az ÁAK.

Mi történt?

Hétfőn derült ki, hogy a ppo.hu oldalon korábban ingyenes szolgáltatásra regisztrált felhasználóktól az általános szerződési feltétlek egyoldalú, vitatott módon közéttet módosítása után 2490 forintos díjat vont le. A felhasználók jelentős része már csak a terhelésről értesült, a hatóságokhoz százával érkeztek a bejelentések, a rendőrség már nyomoz.

Nem sikerült tető alá hozni azokat az ÁAK által kezdeményezett tárgyalásokat, amelyek az e-matricát a autopalyamatrica.hu és a ppo.hu weboldalakon vásárló felhasználók kártalanítására irányultak volna. Ezért az ÁAK Zrt. a január 15-én, pénteken felmondta a közte és a szolgáltatást üzemeltető Investech Kft. között fennálló szerződéses jogviszonyt. A kilencven napos felmondási idő leteltével nem lehet majd e-matricát vásárolni az említett szolgáltató weboldalán.

Az ÁAK Zrt. felhívja az interneten vásárolni szándékozók figyelmét, hogy saját weboldalának nyitóoldalán a virtuális matrica gombra kattintva elérhető az összes szerződött alvállalkozó adata, többek között az is, hogy mely szolgáltatóknál lehet kényelmi és minden más pluszköltséget jelentő díj nélkül e-matricát vásárolni.

Az ÁAK Zrt. közleménye szerint fontos, hogy az autósok minden lehetséges értékesítési csatornán keresztül, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan tudjanak e-matricát vásárolni. Az e-matrica árát a matricarendelet pontosan szabályozza, az ÁAK Zrt. pedig a piaci verseny élénkítésével próbálja elérni, hogy a különböző szolgáltatók ne terheljenek az értékesítési csatorna használatáért semmilyen külön díjat a vásárlókra.

Részben a fentiek miatt, részben pedig a konkrét eset kapcsán levont tanulságok miatt az ÁAK Zrt. felgyorsítja azt a tavaly év végén megkezdett fejlesztési folyamatot, amely saját internetes értékesítési rendszer kiépítésére irányul. Ezen a felületen mindenféle kényelmi díj vagy regisztrációs költség nélkül, közvetlenül az ÁAK Zrt. rendszeréből lehet majd e-matricát vásárolni. A rendszer várhatóan 2010 második felében indul el az autopalya.hu weboldalon.