Visszakozik a PPO?

2010.01.15. 08:02 Módosítva: 2010.01.15. 08:02
Ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy jogszerűtlenül vették le az éves díjat az ügyfelek számlájáról, akkor visszafizetik a pénzt - nyilatkozta az Indexnek a PPO jogi képviselője. Az, hogy a pénz kinél is van pontosan, nehéz követni, egy svájci cég számlájára került, miközben a hazai cégeknél tulajdonváltás volt.

Kivel kötnek szerződést a PPO.hu oldalon regisztrálók, ki kezeli az adataikat és hol a pénz, amit leemeltek az ügyfelek számláról – ezek a kérdések keringenek a fórumokon és blogokon. És persze jónéhány pletyka is felütötte fejét: beszélnek offshore-cégekről, pornóbirodalomról, jogosulatlan adatkezelésekről. De nézzük a tényeket.

Mint az a PPO oldalon fennlévő ÁSZF-ből kiderül, hogy a regisztráló a Centillion AG-val köt szerződést. A cég – teljes nevén Centillion Consulting and IT Technology AG – Svájcban van bejegyezve. Az olvasóink jelzései alapján a pénzt egy svájci cég vonta le a számlákról, tehát a pénz valószínűleg Svájcban van.

A cégadatbázisokban találtunk egy magyar nevet, aki több cég alapításában is segédkezett. Nem is nehéz megtalálni ezeket a cégeket, ugyanarra a svájci címre vannak bejegyezve. Innen eredhetnek a pletykák, hogy a Centillionnak erotikus oldalakat üzemeltető cégekkel van kapcsolata, de valószínűleg inkább arról van szó, hogy az alapításban segédkező jogász volt ugyanaz és ugyanarra a címre jegyzett be több céget. Magáról a Centillionról annyit tudni még, hogy százezer svájci frank a jegyzett tőkéje, és 2006 végén alapították.

Visszatérve a PPO-s ügyhöz, a Centillion magyarországi képviselője az Investech igazgatója, Simén Tamás, aki hétfőn még nyilatkozott nekünk az ügyről. Az Investech úgy jön a képbe, hogy ők üzemeltetik a PPO honlapot, illetve az ÁSZF szerint ők adatkezelők is.

Az Investech a cégadatbázis szerint 2004-ben alakult, az egyik alapító Simén Tamás jelenlegi igazgató. 2007-ben az East-Bridge Consulting Tanácsadó Kft. minősített többségű befolyást szerzett a cég felett. Megpróbáltuk elérni ez utóbbi cég tagjait, két vidéki nőt, de nem sikerült. Simén Tamással is szerettünk volna beszélni, de csak jogi képviselőjét sikerült elérnünk.

Hegedűs László ügyvédi irodája csütörtök kora délután kapott megbízást az ügy képviseletére. Lapunknak annyit mondott, hogy a díjak levonása a mostani alapszabály szerint jogszerű volt. Azt, hogy valóban jogos-volt-e, csak a későbbi vizsgálatok fogják kideríteni. A rendőrség szerinte tanúként fogja kihallgatni az érintetteket. Az ügyvéd annyit még hozzátett, ha a hatóságok azt állapítják meg, hogy jogszerűtlen volt a levonás, akkor készek visszafizetni a pénzt.

Emlékezetes: a cég ugyan nem nyilatkozik arról, összesen mennyi pénzhez jutott a 2490 forintos éves díjak váratlan levonásából, az Index saját becslése szerint könnyen százmilliós nagyságrendről van szó, miután a cég saját, áprilisi közlése szerint 110 ezer regisztrált bankkártya adatait kezelte.