Egy elütés miatt tízmillióra büntették az OTP-t

2010.01.29. 12:04 Módosítva: 2010.01.29. 12:32
A piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt tízmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az OTP Bankot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az OTP egyik üzletkötőjének véletlen elütése két percig alkalmas volt a piaci szereplők értékítéletének befolyásolására a Mol részvényeinek kereskedésében.

A PSZÁF határozatának indoklása szerint az OTP a 2010. január 20-ai kereskedési napon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ajánlati könyvében a kereskedés záró szakaszában 16 óra 31 perc 27 másodperckor a Mol Nyrt. törzsrészvényekre 17000 forinton regisztrált 100000 darabra szóló eladási ajánlatát visszavonta. Az OTP – miután annak regisztrálása és visszavonása alapján befolyásolta a kereskedési rendszer által folyamatosan számított, és a tőzsdei kereskedők számára nyilvános indikatív ár mértékét – alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a Mol részvények kínálati viszonyairól - írja a Portfolio.hu.

A helyszíni ellenőrzés keretében a Felügyelet tanúként hallgatta meg jegyzőkönyv egyidejű felvétele mellett az OTP ajánlatot regisztráló munkatársát... aki "véletlen elütésként" írta le rögzített ajánlatot. A tanú elmondta: "1000 darabos eladást kívántam bevinni ("limit down"-ra tettem be az ajánlatot, hogy a szándékolt 1000 darabos ajánlat biztosan teljesüljön a piaci gyakorlatnak megfelelően a záróáron) az eljárás tárgyát képező papírok vonatkozásában, de véletlenül elütöttem a darabszámot. Így került a záró szakasz elején 100000 darab bevitelre." A tanú maga is elismerte, hogy a vizsgált ajánlat rögzítése által az indikáció jelentős elmozdulására került sor. Az OTP Bank Nyrt. mint ügyfél, 2010. január 25-én a PSZÁF-nak megküldött nyilatkozata megerősítette a tanú által elmondottakat.

A PSZÁF rögzítette, hogy az ajánlat regisztrálása után észlelt téves darabszám okán nem került sor annak haladéktalan módosítására; a BÉT adatszolgáltatása alapján az eladási ajánlat beadásának időpontja 16 óra 31 perc 27 másodperc, míg a visszavonás időpontja 16 óra 33 perc 31 másodperc volt. Ebből következően megállapítható, hogy az eljárás tárgyát képező ajánlat a kereskedés záró ajánlatgyűjtési részszakaszában több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, befektetési döntéseik meghozatalakor befolyásolva értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról; illetve csak a jelen bekezdésben megállapított, több mint két perces időtartam elteltével került sor egy, amúgy a nyilatkozat szerint rontott ajánlatnak a visszavonására. Az OTP Bank Nyrt. üzletkötője ugyanakkor 16:34:43-kor a visszavont ajánlattal ellentétes irányú 5000 darabos vételi ajánlatot rögzített a Mol Nyrt. törzsrészvényekre.

A PSZÁF szerint a tőkepiaci törvény azon kitételei, miszerint "Tilos a bennfentes kereskedelem és a piacbefolyásolás.", valamint piacbefolyásolásnak minősül "olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére megbízásadás, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról;", vonatkoztathatók az esetre. A PSZÁF megállapította a jogszabály megsértését, a tiltott piacbefolyásolást.