Gáspár Győző újra adóslistára került

2010.01.29. 07:10 Módosítva: 2010.01.29. 07:12
A negyedévente szokásos három adóslistájából kettőt csütörtökön közzétett az APEH. A 180 napnál régebben legalább 10 millió forinttal tartozó magánszemélyek névsorában 2955-en, a 100 millióval adós cégekében 1655-en szerepelnek. A listán lévők minimális össztartozása így nagyjából 200 milliárd forint.

Továbbra is tízmillió forintot meghaladó adótartozása van a bulvárhírekből ismert Gáspár Győzőnek - legalábbis erről tanúskodik az APEH honlapján megjelent legújabb adóslista. A névsorban még 2954-en szerepelnek, mindannyian olyanok, akik legalább 180 napja folyamatosan 10 millió forintot meghaladó összeggel tartoznak az adóhivatalnak.

A magánszemélyek névsorának egyik szembetűnő jellegzetessége, hogy nagyon sok doktori címmel rendelkező személy van rajta, összesen 61-et számoltunk meg. Gyors netes keresgéléssel megállapíthattuk, hogy van köztük osztrák határ közelében élő és fővárosi fogorvos, budapesti ügyvédek közül többen is, de akad a névsorban számos vidéki ügyvéd, dél-alföldi és fővárosi közjegyző, sőt, még mezőgazdasági vállalkozó is.

A százmillió forintnál szintén legalább 180 napja folyamatosan tartozó cégek és egyéb szervezetek közé ezúttal is bekerült egy önkormányzat, méghozzá az alsóvadászi községi helyhatóság. Százmillió forintot meghaladó adótartozást gyűjtött össze az etyeki Kolumbusz humán gimnázium és szakközépiskola, valamint a Magyar Távközlési Ágazati Szakszervezet. A névsorba újonnan felkerült, ismertebb cégek között van a megbukott kórházüzemeltető cég, a Hospinvest, míg a legkülönösebb nevű APEH-adós címet minden bizonnyal a legalább nevében őszinte Válságban Lévő Kft. nyerheti el.

Az ismertebb cég- és intézménynevek között főleg olyanok szerepelnek, akiket nem most listázott ki az APEH. Így a tartós adótartozók között van a csődeljárás alatt álló debreceni Cívis Hotels, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a GL Outlet, a Malév-cégek, a Profi Liga Kft., a Piszkei Papír Zrt., a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány vagy a Szent Miklós Alapítvány.

Az adóslistán lévő társaságok többsége kereskedelmi, szolgáltatói vagy építőipari tevékenységet végez vagy végzett - sok közülük ugyanis most is a felszámolás alatt álló vállalkozás. A cégek túlnyomó többsége kft., a több mint 1600-ból csak néhány tucatnyi részvénytársaságot találtunk.

Az MTI összesítése szerint a magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 29,5 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 165,5 milliárd forinttal tartoztak 2009 végén, így együttes minimális tartozásuk mintegy 195 milliárd forintra rúg.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1655 cégből 159 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1162 felszámolás, 68 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat a költségvetés.

Az APEH még egy feketelistát jelentet meg: pénteken - már az adótartozások és a jogkövetkezmények konkrét összegeivel - azoknak az adósoknak a névsorát teszik közzé, akikkel szemben az elmúlt negyedévben vált jogerőssé az adóhivatali követelés.