Ma sem döntöttek a Malévról

2010.01.29. 15:50
Aláírták a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának, a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-nek az alapító okiratát a magyar-orosz gazdasági együttműködési Kormányközi Bizottság ülését követően pénteken. A Malévról viszont tovább tárgyalnak.

Nem született végső megállapodás a Malév jövőjéről a magyar-orosz vegyesbizottság pénteki ülésén. Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta: egyeztettek a Malév légitársaság stratégiájáról, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően képesek lesznek megőrizni a Malévot, mint magyar nemzeti légitársaságot.

Oszkó Péter is megerősítette: sok kérdésről, így a Malévról is tovább egyeztetnek. A pénzügyminiszter is méltatta az orosz gazdasági kapcsolatok, az exportkapcsolatok fontosságát. Hangsúlyozta: Magyarország ma olyan helyzetben van, hogy várhatóan a belső kereslet másodlagos lesz az exportkereslethez képest.

Megalakult a vegyesvállalat

A Déli Áramlat Zrt. létrehozásáról szóló dokumentumot Bajnai Gordon magyar miniszterelnök, Oszkó Péter és Viktor Zubkov jelenlétében írták alá a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) képviselői. Viktor Zubkov az ülést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Gazprom és az MFB által aláírt szerződés fontos lépés a Déli Áramlat magyarországi megvalósításának szervezeti előkészítésére. Hozzátette: a Déli Áramlat reális projekt, valóságos erőforrásokkal.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. alapító okiratát aláíró Alexander Medvegyev, a Gazprom vezetői bizottságának alelnöke, a Gazprom Export vezérigazgatója az MFB közleménye szerint kiemelt jelentőségűnek nevezte Magyarország csatlakozását a Déli Áramlathoz. Erős János, az MFB vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a magyarországi beruházás megvalósításában kulcsszerepet játszik majd a vegyesvállalat.

A Déli Áramlatban való részvételről 2008. február 28-án Moszkvában írták alá a magyar- és az orosz kormány közötti megállapodást, majd tavaly márciusban, ugyancsak Moszkvában a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank képviselői látták el kézjegyükkel a Déli Áramlat gázvezeték Magyarországon áthaladó szakaszát megvalósító vállalat alapításáról szóló együttműködési megállapodást.

Az együttműködési megállapodás alapján a cég alaptőkéje ötmillió forint és székhelye Budapest. A társaság 50-50 százalékban az orosz Gazprom és a magyar állami MFB Zrt. tulajdonában van.

A Déli Áramlat Magyarország Zrt. tevékenysége az Oroszországból Európába vezető Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének szervezésére, illetve a gázvezeték finanszírozására, megépítésére és működtetésére terjed ki.

Konkurencia kizárva

A vegyesvállalat megalakításáról szóló szerződés rendelkezik arról is, hogy sem a Gazprom, sem az MBF, sem leányvállalatuk nem vehetnek részt ezen a projekten kívül más, olyan projektben, amelynek célja részben vagy egészben Magyarországon keresztül földgázt szállítani Dél-Európa piacaira.

A cég igazgatósága négy tagból áll, kettőt-kettőt a két tulajdonos delegál. Az igazgatóság elnöki tisztét 12 hónapos váltásban a két tulajdonos által delegált egyik igazgatósági tag tölti be. A cégjegyzésre pedig, azaz az egyes ügyletek jogszerű aláírására a két tulajdonos által delegált egy-egy igazgatósági tag együttesen jogosult.