A Dreher is az APEH adóslistáján

2010.02.03. 15:04 Módosítva: 2010.02.03. 15:52
Több mint száz cég és 69 magánszemély került fel az adóhivatal legújabb feketelistájára. A "jelentős összegű adótartozással érintett adózók" névsorában egyetlen ismert cég van: a Dreher Sörgyárak adótartozása csaknem félmilliárd forint, amit majdnem kétszázmilliós büntetéssel fejeltek meg. A legnagyobb adósnak büntetéssel együtt több mint négymilliárdot kellene megfizetnie, a magánszemélyek között négyen gyűjtöttek össze több mint százmilliós adótartozást.

Jogerősen 2 439 630 000, azaz 2,4 milliárd forint adóhiányt halmozott fel működése nyolc éve alatt a jelenleg Dudás Károly és Dudás Aranka birtokában lévő KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely így az első helyre került az APEH legfrissebb, szerdán közzétett feketelistájában. A névsorban azok a cégek és magánszemélyek szerepelnek, amelyek és akik legalább 100, illetve 10 millió forintos adótartozása az elmúlt negyedévben jogerőssé vált.

A korábban egy zsámbéki címen, ma már a főváros XII. kerületében bejegyzett KLK63-nak a 2,4 milliárdos adóhiányhoz jött még másfélmillió forint híján 2 milliárd – egészen pontosan 1 998 966 000 – forintnyi, pótlékokból és bírságokból összeálló úgynevezett jogkövetkezmény. A KLK63 így összesen több mint 4,4 milliárd forinttal tartozik az államnak.

További két cég, a végelszámolás alatt álló, már 2008-ban törölt adószámú Háztartási Cikk Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az egri, szintén törölt adószámú Gold Animal Állatkereskedő Kft. gyűjtött össze egymilliárd forintot meghaladó adótartozást (előbbi 2,4 milliárdot, utóbbi 1,04 milliárdot). Összesen 107 vállalatnak vált jogerőssé a 100 millió forintot meghaladó adótartozása, a többségük a neve alapján kereskedelmi, szolgáltató tevékenységet végez – vagy végzett, sok cég áll ugyanis felszámolás, végelszámolás alatt, illetve több mint harmincnak törölték vagy függesztették fel az adószámát.

Az adóslistán félmilliárd fölötti adótartozással lehetett az első tízbe kerülni, ám a névsor tizenegyedik szereplője a legérdekesebb. Ezen a helyen ugyanis a Dreher Sörgyárak Zrt. áll 482 344 000 forint adóhiánnyal, valamint 190 094 000 forintnyi ehhez kapcsolódó jogkövetkezménnyel, vagyis összesen 672 millió forintos befizetési kötelezettséggel.

A sörgyár megkeresésünkre közölte: 2009. november 12-én beadtak egy keresetet az APEH határozata ellen. Most egyeztetnek az adóhivatallal, szerintük ugyanis az adózás rendjét sértő módon tették fel őket a listára, mert a bírósági felülvizsgálat jelenleg is tart, így nem jelenhettek volna meg a jogerős adótartozással rendelkező cégek között.

A lista ötvenedik helyén a felszámolás alatt álló, korábban 1500 ember foglalkoztató Eybl Hungária áll. A jánosházi cég, mint emlékezetes, a gazdasági válság egyik magyarországi áldozata: osztrák tulajdonosa 2008 végén csődbe ment, igaz, a magyar cég a felszámolás alatt is tovább működött, és tavaly októberben már új tulajdonossal létszámbővítésre készült. A társaság feltehetően még a felszámolás kezdeti időszakából hozta magával a most jogerőssé vált 189 milliós adótartozást és annak 155 milliós jogkövetkezményét.

Az adóslistán 69 olyan magánszemély is szerepel, akik jogerőssé vált adótartozása meghaladja a tízmillió forintot. Közülük négyen százmilliónál is többel tartoznak az államnak. A nyíregyházi Berei Mihály 244 milliós adótartozással – amihez jön még 228 milliós bírság és pótlék – hetven céget is megelőzött, a szintén szabolcsi – vagyis már szatmári – Szamosszegen élő Szabó Bertalan 165,5 millióval a hatvanadik legnagyobb adós, a debreceni Kárai Péter 135,5 millióval a 78. a névsorban, míg a gárdonyi Karé Mihály 115,9 millióval a 98. helyre került. A névsorban utolsó nyíracsádi Földesi Mártonnak csak 79 ezer forintot kellett volna befizetnie, hogy ne kerüljön fel az adóslistára, APEH-tartozása ugyanis 10 millió és 78 ezer forint.