Tisztességtelen volt Update Norbi

2010.02.08. 12:35
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított a fogyasztókkal szemben a Schobert Norbert tulajdonolta és fémjelezte Update Zrt., állapította meg a GVH. Az Update péksüteményekről megfogalmazott szinte összes fontos állítást darabokra szedte a versenyhatóság és hárommillió forintos bírságot szabott ki a cégre.

Testsúlycsökkentő és testsúlymegőrző hatással rendelkeznek, szénhidrátmentes lisztből készülnek, csökkentett szénhidráttartalmúak és ajánlottak cukorbetegek számára - egyebek között ezt állította különböző reklámeszközökben a péksüteményeiről az Update Zrt., melynek kereskedelmi gyakorlatát a 2008 december és 2009 májusa közötti félévre vonatkoztatva tisztességtelennek ítélte a GVH. Ugyanis a fenti megállapítások közül egyik sem volt igaz.

Az Update péksütemények népszerűsítése érdekében alkalmazott kommunikációs eszközök egyik fő üzenete az volt, hogy ezek a péksütemények a testsúly csökkentésére, illetve megtartására alkalmasak. A GVH az Update péksüteményeket akkor ítéli alkalmasnak a testtömeg-csökkentő, illetve -megtartó étrendbe történő beillesztésre, ha az Update péksütemények energiatartalma minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a vele összehasonlítható, hagyományos termékeké. Az Update Zrt. részéről benyújtott, illetve a vizsgálat által feltárt dokumentumok, adatok nem bizonyítják, hogy az Update péksütemények energiatartalma minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a vele összehasonlítható, hagyományos termékeké.

A GVH ugyanakkor megállapította: a különböző üzletekbe beszállító vállalkozások által gyártott péksütemények nem egyformák, így egymással is nehezen összehasonlíthatóak. (Schobert Norbert az Update péksütemények forgalmazására franchise rendszert hozott létre. Az első Update péksüteményeket árusító üzlet 2008 decemberében nyílt meg. Tavaly május végéig már 37 ilyen üzlet működött országszerte.)

Az Update péksütemények elkészítéséhez használt lisztkeverék fele hagyományos liszt, fele Lo-Carb Choice sütemény-lisztkeverék. A LoCarb Choice lisztkeverékben 32,4 százalék a szénhidrát. A szénhidrát 28,7 százaléka nem felszívódó, 3,7 százaléka pedig felszívódó szénhidrát. Azaz még abban az esetben sem lehet szénhidrátmentességről beszélni, ha a péksütemények kizárólag Lo-Carb Choice lisztkeverékből készültek volna. Mindez azt jelenti, nem felelnek meg a valóságnak azok az állítások, hogy az Update péksütemények kizárólag szénhidrátmentes lisztből, vagy kizárólag Lo-Carb Choice sütemény-lisztkeverék alkalmazásával készülnek.

A cukorbetegeknek szóló ajánlást ugyancsak a szénhidráttaralomra vonatkozó állítás bizonyítatlansága miatt kritizálta a GVH.

Mennyit ér egy világdíj?

Az Update Zrt. több kommunikációs eszközön feltüntette az „Egészség Világdíj 2009, Norbi Update” feliratot. Ez többek között az Update pékségekben árusított péksütemények vonatkozásában is egy, a péksütemények egészségre gyakorolt kedvező hatást tulajdonító üzenettel bír. A kifejezés szerepeltetése ugyanis azt sugallja, hogy az egész Norbi Update módszer, s ezáltal minden, az ezen módszerhez kapcsolódó termék részesült a díjban. A GVH szerint azonban a cég kommunikációs eszközei valótlan információt tartalmaztak. A DrNatura termékeket forgalmazó Alaven Consumer Healthcare Inc. amerikai vállalkozás által 2009-ben bevezetett,  első és ezidáig egyetlen alkalommal Schobert Norbertnek adományozott díj elnevezése ugyanis nem Egészség Világdíj (Global Health Award), hanem DrNatura Egészség Világdíj (DrNatura Global Health Award). A kommunikációs eszközökön azonban nem a teljes név, hanem annak egy rövidített, a fogyasztók számára vonzóbb és meggyőzőbb elnevezése szerepelt. Az Update Zrt. ezzel nem egyszerűen valós tényt megtévesztésre alkalmas módon közölt, hanem valótlan tényt állított.

Ráadásul amint az a díjat alapító vállalkozás által kiállított dokumentumból egyértelműen megállapítható, a díjat személy szerint Schobert Norbert kapta, nem az Update rendszer. A kommunikációs eszközök üzenete ezzel ellentétben az volt, hogy az Update rendszer egésze részesült a díjban, ami nem felelt meg a valóságnak.