Válságban ötcsillagos szállodában pihen a magyar

2010.02.09. 07:44 Módosítva: 2010.02.09. 07:50

Tavaly nyolc százalékkal csökkent a vendégek és a vendégéjszakák száma a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, a folyó áron számított bevétel pedig tíz százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit - derül ki a KSH tegnap közzétett adataiból. A külföldi vendégek esetében jelentősebb volt az elmaradás, az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Olaszország és Lengyelország) csak az osztrák vendégek által eltöltött éjszakák száma emelkedett. A forgalom visszaesésével párhuzamosan az alkalmazotti létszám is csökkent.

A válság közepette polarizálódott a hazai kereslet, az öt- és négycsillagos szállodák, illetve a wellnesshotelek belföldi vendégforgalma kisebb-nagyobb mértékben növekedett - írja a Napi Gazdaság. Maráczi Gábor, a Magyar Szállodaszövetség alelnöke szerint ez részben a vidéki ötcsillagos kapacitás bővülésével, részben pedig a kereslet csökkenésével mérséklődő árakkal magyarázható: a kevésbé árérzékeny vendégek a magasabb szolgáltatási színvonal felé orientálódtak.

A wellness-szállók térnyerése részben az üdülési csekkek növekvő népszerűségének köszönhető - vélekedett Baranyai György, a szövetség wellness-szekciójának vezetője. A szakember szerint azt még nehéz felmérni, hogy a csekk megadóztatása miként hat a forgalomra.

A hivatalos célból, illetve kongresszusra érkezők együttes aránya tavaly 29 százalékra esett vissza, azaz ennek a piaci szegmensnek a vesztesége nagyobb az átlagnál. A második félévtől ugyan javulást remélnek az iparági szereplők, de a 2008-as eredmények megismétlése akkor sem várható, ha az európai és ezen belül a német gazdaság talpra állásával újra beindulnak az üzleti utak és rendezvények - mondta Maráczi.

Ez az év mindenesetre nem kezdődött jól, a jelentős visszaesésről tanúskodó január-februári számok egyelőre nem támasztják alá a szakma azon várakozásait, hogy az első félév legalább stagnálással megúszható volna. Ugyan az érdeklődést illetően a május-júniustól kezdődő időszakra vonatkozóan kissé javuló tendencia érzékelhető, azt az alelnök szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mindez realizálódik-e majd a foglalások, azaz a konkrét üzletek számában.