Hegyekben állnak az állami intézményeknél a kifizetetlen számlák

2010.02.17. 06:50
Az év első hónapjában 8,3 milliárd forinttal csökkentették a költségvetési intézmények a tartozásaikat, így a 451 szervezet kifizetetlen számlaállománya 21,5 milliárd forintra csökkent, ami azonban még így is az egyik legmagasabb adat.

A januári kincstári pénzbőség megtette a hatását - ez tükröződik a költségvetési intézmények csökkenő tartozásállományában - írja a Napi Gazdaság. Mint arról beszámoltunk, az első hónapban az államháztartás 31,3 milliárd forintos többlettel gazdálkodott, eközben a kincstári körbe tartozó 451 költségvetési intézmény adósságállománya 21,5 milliárd forintra csökkent. December végén a költségvetési intézmények tartozása még meghaladta a 29,8 milliárd forintot, vagyis a kifizetetlen számlák állománya 8,3 milliárd forinttal csökkent.

Az összes adósságon belül az állammal - lényegében az APEH-hal és a tb-vel - szemben fennálló tartozás 300 millió forint, mértéke 600 millióval csökkent, míg a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány 7,7 milliárddal, 21,2 milliárd forintra apadt.

Ugyanakkor a 21,5 milliárdos tartozásállomány az elmúlt 14 év második legmagasabb adata, ennél nagyobb adóssággal - 21,8 milliárddal - 2007 elején küszködtek a költségvetési szervek.

Az összes adósság 47 százalékát az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél tartották nyilván, elsősorban az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetem egymaga 3,5 milliárd forintos tartozással küszködik évek óta. A másik nagy adós, az Állami Egészségügyi Központ (volt Honvédkórház) viszont megszabadult adósságainak jelentős részétől: míg a fenntartó HM fejezet decemberben 4,9 milliárd forintos adósságról adott számot, most januárban már csak 1,9 milliárd forint szerepelt tartozásként. Jelentősen csökkentette kifizetetlen számláit a Miniszterelnöki Hivatal is - a decemberi 5,9 milliárd 947 millió forintra apadt -, de a korábban adóslistán lévő rendőrkapitányságoknál és büntetés-végrehajtási intézményeknél is hasonló tendencia figyelhető meg.

A trenddel szemben az egészségügyi tárca intézményeinek kintlévősége a decemberi 1,5 milliárd forintról 2,6 milliárdra emelkedett, ami azért is sajátos tendencia, mert az egészségügyi intézmények az első hónapban emelt finanszírozást kaptak.