Mégsem lesz korlátos a bankkártyás jutalék

2010.02.17. 07:02 Módosítva: 2010.02.17. 07:04
Mégsem lesz törvényileg maximálva a kártyás fizetések után a plasztikot kibocsátó hitelintézeteknek járó (interchange) díj mértéke. A parlament hétfői szavazása során ugyanis a képviselők támogatták Tóbiás József (MSZP) képviselő - vélhetően a Pénzügyminisztérium által sugallt - módosító javaslatát, amely hatályon kívül helyezte a decemberben elfogadott törvény ezen pontjait.

A szocialista képviselő decemberi parlamenti döntést lenullázó javaslatának indoklása szerint az interchange-díj esetében a kvázi árhatósági megoldás nemzetközi jogi kötelezettségvállalásokkal ment volna szembe, márpedig nem lett volna ildomos a magyar joghatóság alá nem tartozó kérdések törvényi szabályozása - írja a Napi Gazdaság. (A bankkártyás jutalék korlátozása körül egy ideje már érzékelhető volt a mozgolódás.)

A megszavazott javaslat ugyanakkor az elfogadói oldalon megtartja a tavaly decemberben, a végszavazás előtti pillanatokban Veres János és Kovács Tibor szocialista képviselők által megfogalmazott 2 százalékos korlátot, ám az akkori értelmezhetetlen megoldáshoz képest most már pontosítja, mikor és mire kell használni a díjkorlátot. Az új - nem márciusban, hanem csak május 1-jével hatályba lépő - rendelkezés szerint a 2 százalék az elfogadó bank által a kereskedőtől a lebonyolított fizetési művelethez közvetlenül kapcsolódó jutalékok, díjak és egyéb költségek maximális mértéke lehet. Szakértők szerint a megfogalmazás lehetővé teszi majd az elfogadó hálózatot működtető bankoknak, hogy a tulajdonukban levő kártyaelfogadó terminálok kihelyezésének, szervizelésének költségeit külön érvényesítsék a kereskedői partnerekkel szemben. Így azért a 2 százalékos mérték - amely az interchange-díjat, a kártyatársasági bonyolítási költséget és az elfogadó bank saját költségeit fedezi - a legtöbb kereskedő esetében elegendőnek tűnik, bár néhány kisebb forgalmú üzletből így is eltűnhetnek a pos-berendezések.

Komolyabb problémát vethet fel a 2 százalékos díjtétel azon elfogadóhelyek esetében, ahol a kártyás fizetés virtuálisan történik - az internetes könyváruházak, légitársaságok stb. esetében ugyanis a kártyás fizetést elfogadó bank kötelezettséget vállal a kereskedő felé a tranzakció ellenértékének kifizetésére. Miután a kártyás csalások legnagyobb részét épp az internetes (card not present) visszaélések teszik ki, a díjplafon itt szinte bizonyosan nem fedezi a kockázati felár mértékét.