Otthagyja a Makói-árkot a Mol

2010.02.22. 11:48
A Mol Nyrt. úgy döntött, hogy nem folytatja a gázkutatást a Makói-árokban - közölte az olajtársaság az MTI-vel hétfőn azt követően, hogy kutatási partnere, az amerikai Exxon Mobil a hétvégén bejelentette: felfüggeszti a projektet az érintett területen a csalódást keltő kútfúrási tesztek miatt.

A Mol álláspontja szerint a partnerek által kutatott területen ugyan található szénhidrogén a medence középső részén, de a gáz kereskedelmi és gazdaságos kitermelésének valószínűsége alacsony a Mol számára, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja a makói projektet.

A Makói-árok a Mol úgynevezett "nem-hagyományos portfóliójába" tartozik. A vállalat közölte, továbbra is elkötelezett marad e portfóliója és az abban rejlő jövőbeni lehetőségek kiaknázása mellett. Ennek megfelelően a Makói-medence nyugati részén is tovább folytatódik majd tevékenysége.

A társaság nem-hagyományos portfóliójában lévő további medencék a Békés-, Derecske-, Dráva- és Zala-medence. Ezen medencék adottságai eltérőek, a geológiájukat, a szükséges értékelési módszertant, az alkalmazott technológiát és a finanszírozási igényt tekintve is különbözőek.

Egy évig élt a remény

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Mol az Exxon Mobil magyarországi leányvállalatával, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft.-vel, valamint a Falcon/TXM-mel partnerségben 2009 januárjában kezdett kutatási programba a Makói-árokban. Az ennek alapjául szolgáló szerződést 2008 áprilisában írták alá a felek. A kutatási és az azt követő munkaprogram célja a Makó-terület értékelése volt.

Az Exxon Mobil pénteken közölte, hogy felfüggesztette a gázkutatást a makói területen, egyben bejelentette, hogy felmondja a kanadai Falcon céggel a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést.

Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a Falcon magyarországi cégének, a TXM Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére a hétvégén közölte: "a Falcon számára jogilag újra lehetővé válik, hogy folytassa a nem hagyományos földgázkutatást a makói árokban, ezen belül a Földeák-1 kútnál is. Erre a vállalkozásnak terve és költségvetése van".

A Falcon tárgyalásokat folytat több más céggel, hogy új stratégiai partnereket találjon a kutatás folytatásához.

A denveri központú Falcon Oil & Gas Ltd. tavaly novemberben jelentette be, hogy átmenetileg felhagy a gázkutatással a Makói-árok térségében található Földeák-1 kútnál a kedvezőtlen tesztek, a gyenge gázhozamot mutató eredmények miatt.