A GVH is vizsgálja a Capital Partnerst

2010.02.24. 12:56 Módosítva: 2010.02.24. 12:56
A Gazdasági Versenyhivatal tavaly október óta vizsgálja a Capital Partnerst más vállalkozásokkal együtt a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. Az ügyben döntés az év első félévében várható, közölte a GVH szerdán. A PSZÁF feljelentése alapján tegnap tartottak rendőrségi akciót a cseh központú brókercég budapesti irodájában. A felügyelet tegnap azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a cég összes magyarországi ügynökét, és csalás gyanújával feljelentést is tett.

A GVH 2009. október 26-án versenyfelügyeleti eljárást indított a prágai székhelyű Capital Partners ellen. A vizsgálat érinti a vállalkozás szolgáltatásainak értékesítését Magyarországon végző Afin Hu Kft.-t és az Oceangate Securities Kft.-t, valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft.-t is.

A versenyhivatal vizsgálata azt igyekszik tisztázni, hogy jogszerűen keresték-e többször telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok megküldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket.

A GVH tudomására jutott, hogy a Capital Partners függő ügynökei a Magyarországon szokásosnál jóval magasabb bizományosi díjat számítanak fel, a "tőkepiaci profizmusra" hivatkozva. Ennek ellenére a rendelkezésre álló adatok alapján az ügyfelek nem realizáltak nyereséget. A munkatársak megfelelő ismeretek nélkül, bizonytalan eseményeket biztosként feltüntetve, magyar nyelvű írásbeli tájékoztató nélkül tevékenykedtek.

A GVH vizsgálja azt is, hogy mennyire volt pontos és áttekinthető a Capital Partners, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Kft. működése, kapcsolatrendszere. Ezen belül például az ügyfelek tájékoztatást kaptak-e a függő ügynöki státusz jogi szabályozásáról, a befektetési szolgáltatási tevékenység közvetítésének szabályairól, a szolgáltatás kapcsán hatáskörrel rendelkező felügyeleti szervről, a szerződésekre irányadó jogrendről.

A rendőrség összesen tizenöt embert gyanúsít a Capital Partners csalássorozatával kapcsolatban, közülük öten vannak őrizetben, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az öt ember közül egy cseh, kettő-kettő pedig szlovák, illetve magyar állampolgár, őket a cégnél tartott házkutatás után állították elő kedden.

A gyanú szerint a befektetési tanácsadó cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért a rendőrség az ő jelentkezésüket is várja.

Az ügy előzménye, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) saját vizsgálatával párhuzamosan csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF két érintett függő ügynök, az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett.

A pénzügyi felügyelet kedden közölte, hogy azonnali hatállyal törölte a felügyeleti nyilvántartásból a Capital Partners a.s. határon átnyúló befektetési szolgáltató valamennyi magyarországi függő ügynökét. A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély így a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon a cég nevében. A PSZÁF egyúttal felszólította a Capital Partnerst a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására.

Binder István, a PSZÁF szóvivőjének tájékoztatása szerint a Capital Partners függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, és azok milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit, vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat.