Engedni fog az IMF a Fidesznek?

2010.02.26. 15:29 Módosítva: 2010.02.26. 15:29
Egy olyan piaci értesülés kezdett el ma terjedni Londonban, amely szerint a magyar gazdaságpolitika keretei nemzetközi "engedéllyel" tágulnának a tavaszi választások után a Fidesz érdekeinek megfelelően. A legnagyobb támogatottságot élvező magyar párt már régóta a gazdaságot jobban ösztönző költségvetési politikát szorgalmazna, amelyet az IMF feltételekkel, de akár tolerálna is. Az esetlegesen megemelendő idei hiánycél nem lenne feltétlenül meglepő és negatív fejlemény a piacnak, ugyanis már eddig sem igazán hittek a hivatalos kormányzati hiánycél tarthatóságában.

Az Eurasia Group elemzőinek ma délelőtt jelzett információi szerint előzetes tárgyalásokat folytatott a Fidesz vezetőivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az intézmény olyan jelzést tett az ellenzéki pártnak, hogy hajlandó lenne belemenni egy 5-5,5 százalék körüli idei GDP-arányos államháztartási hiánycélba a 3,8 százalékos mostani cél helyett. A lazább költségvetési politika megengedéséért cserébe az IMF radikálisabb államháztartási átalakításokat várna el.

Az Eurasia Group elemzőinek információja kapcsán Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) ma délutáni anyagában arra emlékeztet, hogy a Fidesz a választásokra készülve több alkalommal is jelezte, hogy adócsökkentést szeretne végrehajtani (amelynek magasabb hiány lenne a következménye). Timothy Ash arra is rámutat, hogy az IMF a korábbi nyilatkozatok alapján egy 7 százalék körüli vagy feletti idei deficit kialakulását már nem tolerálná.

Sem az Eurasia Group, sem az RBS elemzői nem térnek ki anyagukban arra, hogy az idei esetlegesen megemelt államháztartási hiánycél az állami vállalatoktól átvállalandó adósságokkal függne össze (holott ez a tétel is megemelné a hiánycélt, igaz ez speciális tétel, nem a lazább fiskális politika következménye lenne).

Mint emlékezetes: a legutóbbi hitelfelülvizsgálati tárgyalási fordulót lezáró február közepi sajtótájékoztatón az IMF, illetve az Európai Bizottság szakértői tárgyalásokat folytattak a Fidesz vezetőivel. Ezekről az IMF illetékese akkor csak annyit mondott, hogy a Fidesz vezetői is tisztában vannak a szigorúan tartott költségvetési politika fontosságával, ígéretet is tettek erre, illetve arra is, hogy továbbra is együttműködnek a nemzetközi szervezetekkel.

A Magyar Nemzeti Bank a szerdán nyilvánosságra hozott inflációs jelentésében azt jósolta, hogy a költségvetésbe beépített tartalékok teljes zárolása esetén is csak 4.0%-os, azok nélkül 4.2%-os GDP-arányos hiányt lehetne elérni.

Az RBS elemzője szerint elképzelhető, hogy a befektetők pozitívan fogadják azt a fejleményt, amely szerint a Fidesz "előzetes tárgyalásokat" folytat az IMF-fel, bár a közvélemény-kutatások eredményei alapján ez nem is lehet nagy meglepetés a választások közeledtével. A 7%-os, illetve afeletti idei hiány helyett egy 5-5.5% körüli hiánycél nyilvánvalóban megnyugtatóbb a befektetőknek az RBS szakértője szerint, mivel:

1.) Egyrészt a nyugat-európai idei várható hiányszámokkal összevetve még mindig alacsonyabbak közé tartozna.
2.) Másrészt egy megemelt deficitcélért cserébe a jelek szerint az IMF mélyreható reformokat várna el (ami tartósan csökkenteni tudná majd az államháztartás hiányát)
3.) Harmadrészt a gazdasági élénkítés érdekében mérsékelten megemelt hiánycél jól is venné ki magát, mivel idénre egyébként még recesszió várható és közép távon sem igazán látszik, hogy honnan jönnének (milyen forrásból) a magyar gazdaság növekedésének forrásai.

Az RBS elemzője szerint a kérdés már "csak" az, hogy a befektetők valóban olyan pozitívan ítélik-e meg a magyar államadósság pálya fenntarthatóságát (egy ebből a szempontból negatív külpiaci környezetben), hogy elfogadjanak egy, ha csak átmenetinek is gondolt, de magasabb idei állami forrásbevonást (megemelt deficitcél következménye).