Nem leszünk szépek és okosak a fényterápiás eszköztől

2010.03.09. 15:16
Gyógyhatásúnak állította be a Meditens Kft. az általa kínált fényterápiás eszközt, de állítását nem tudta igazolni. A Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra, és eltiltotta a jogsértés folytatásától, vagyis attól, hogy továbbra is félrevezető tényeket közöljön a termék tájékoztatójában. A cégnek a honlapján fél éven át hozzáférhetővé kell tennie a versenyhatóság döntését.

A Meditens Hungary Kft. 2001 tavaszától forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. Az eszközről a Hálózat televízión keresztül, szórólapokon, internetes honlapján, DVD-n, a készülék felhasználói kézikönyvében, és használati utasításában olyan állításokat tett közzé, amelyek szerint a készülék alkalmas a betegségek, egészségügyi problémák megelőzésére, gyógyítására, kezelésére és utókezelésére; a testi és lelki sérülések kezelésére, a kozmetikai kezelések hatásfokának növelésére; méregtelenítésre; külső megjelenés kedvező befolyásolására; fogyasztásra és az értelmi képességek kedvező befolyásolására, közölte kedden a GVH.

Nem bizonyították, hogy szépek és okosak leszünk tőle

A vállalkozás azonban nem igazolta a termék tájékoztatójában szereplő tényeket, és nem csatolta az illetékes szakhatóság igazoló szakvéleményét és engedélyét sem. Emiatt a GVH megállapította, hogy a Meditens Kft. valótlanul állította, hogy a Med-Colour készülék alkalmas különböző betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak, vagy rendellenességeinek a gyógyítására.

A GVH szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, ha elhallgatják, hogy a gyógyhatású terméket, orvostechnikai eszközt az illetékes szakhatóság nem vizsgálta, és ha közben a termékről a vállalkozás azt állítja, hogy használatának gyógyhatása van. Függetlenül ugyanis attól, hogy van-e egy terméknek gyógyhatása, vagy nincs, a GVH szerint a fogyasztók más döntést hoznának ha tudnák, hogy a terméket a szakhatóság a hatás, vagy az alkalmasság szempontjából megvizsgálta-e, vagy sem, és ezek alapján milyen véleményt alkotott. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a készüléket a szakhatóság a gyógyhatás, vagy bármilyen hatás szempontjából nem vizsgálta.

Nem gyógyhatású orvostechniakai eszköz

Ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, amikor a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző ORKI szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Az ORKI valóban kiadott szakvéleményt. A szakvélemény azonban azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz lenne, vagy hogy gyógyhatású lenne a használata. A szakvélemény alapján a tájékoztatásban szereplő pozitív hatásokra nem lehet következtetni, sokkal inkább azok hiányára.

Mindezek miatt a GVH megállapította, hogy a Meditens Kft. 2005-től 2008. augusztus 31-ig megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1-től 2008. december 31-ig pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Emiatt a vállalkozásnak 10 millió forint bírságot kell fizetnie. A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a megtévesztő tájékoztatások sérülékeny fogyasztói körnek szóltak, hosszú időn át széles körben elérhetőek voltak, és közzétételük jelentős összegeket emésztett fel. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy az eljárás megindulásakor a Meditens Kft. azonnal változtatott tájékoztatási gyakorlatán.

Fél éven át látható lesz a rossz bizonyítvány

A versenyhatóság a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta, és kötelezte arra is, hogy a határozat kézhezvételét követően 30 napon belül internetes honlapján fél éven át tegye közzé a GVH határozatát.

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH-nak nem az a feladata, hogy megismételje a különböző hatóságok vizsgálatait, vagy azok helyett szakértői bizonyítást folytasson le a termék egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A Meditens Kft. kötelessége állításai valóságtartalmának igazolása, amit nem tudott megtenni a cég, áll a versenyhivatal közleményében.