Öt éve tart a leszakadásunk az eurózónától

2010.03.10. 12:22 Módosítva: 2010.03.10. 12:28
Magyarország bruttó hazai terméke 2009 IV. negyedévében a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH. A 2009-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 6,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, ilyen nagy visszaesésre utoljára a rendszerváltozáskor volt példa.

A most bejelentett adatok nem változtak az előzetesen közölthöz képest, így az a képünk, hogy a gazdaság zsugorodásának üteme lassult, nem változott. Ezt nem is annyira az éves index alakulásából szűrhetjük le (ez -7,1-ről -4,1 százalékra emelkedett), hanem abból, hogy az előző negyedévhez képest "csupán" 0,4 százalékos volt a visszaesés. Ilyen kis mértékű zsugorodást utoljára másfél éve láthattunk - írja a Portfolio.hu.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2009 IV. negyedévében a magyar gazdaságnál kisebb mértékben, 2,3 százalékkal esett vissza. A rendelkezésre álló adatok alapján 17 tagállamban a hazainál kisebb, míg 6 tagállamban nagyobb csökkenést regisztráltak.

Három nem túl szívderítő érdekességre érdemes felhívni a figyelmet. Az egyik, hogy a tavalyi 6,3 százalékos zsugorodás a rendszerváltozás óta a legnagyobb, és három évnyi visszalépést jelent a gazdasági teljesítményben. Kérdés, hogy a válság mennyire tépázta meg az amúgy sem fényes potenciális növekedésünket, és tudunk-e gyorsan korrigálni.

A másik, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedési hátrányban van az eurózónával szemben, igaz, ennek mértéke most legalább kissé csökkent. Az elmúlt négy-öt évben összességében az eurózóna gyorsabban bővült, mint mi, vagyis a felzárkózásunk az elmúlt fél évtizedben elakadt, ezt több más statisztika is igazolja.

A harmadik szomorú jelenség, hogy a magyar gazdaság beruházási rátája folyamatosan süllyed, mára a 20 százalékos szintig mérséklődött, ami egy felzárkózni kívánó térségben igen alacsony.